El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

06/07/2021

FEPS - Resilient Democracies

El passat 6 de juliol, la Foundation for European Progressive Studies (FEPS) va organitzar el 4rt debat de les jornades "Resilient Democracies", centrat en Europa. Els mesos anteriors, es va debatre sobre els contextos de Llatinoamèrica, Àfrica i Àsia.

Amb aquestes jornades es busca donar resposta a com podem construir conjuntament democràcies resistents, resilients i eficients capaces de fer front els reptes que ens depara el futur. Per a veure l'acte complet, feu click aquí.

En el cas d'Europa, i com diu Vassili Ntousas, conseller sènior de polítiques de relacions internacionals a la FEPS, els reptes cada vegada són més. Segons Ntousas, al vell continent estem veient com hi ha regressions en termes democràtics en alguns països, un augment de les inclinacions autoritàries, un increment de moviments liberals i ultraliberals, dels populismes antipluralistes i intolerants, un assalt sistemàtic als valors que fonamenten les nostres societats democràtiques, l'estat de dret, la llibertat d'expressió, d'associació i la independència judicial, i una extrema polarització i fragmentació ideològica i política provocada per partits que han aprofitat la creixent inseguretat i incertesa generada pel context econòmic, polític, migratori, social i sanitari dels últims anys.

Katerina Barley, vicepresidenta del Parlament Europeu i de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, digué que el primer pas per a reforçar les democràcies europees és "aprendre de les lliçons que ens ha donat la nostra història. Sabem com comencen aquestes coses, ja les hem vist abans.", fent referència als girs autoritaris que estan fent països com Polònia, Hongria o Eslovènia.  També digué que "hem d'enfortir les eines supranacionals que tenim.", així com "ser més valents" a l'hora de criticar i fer front als girs autoritaris d'alguns països. 

Per la seva part, el secretari general de la FEPS, Lázló Andor, digué que "s'ha de preguntar i donar resposta a què és el que fa que números tan significatius de gent recolzi i defensi aquests girs cap a règims autoritaris liberals". A més, apuntà que "això no és un problema purament intra-europeu. Hi ha factors transnacionals en joc que estan afectant a la Unió Europea, i s'han de prendre més seriosament".

L'investigador de la Research Unit Democracy and Democratization al Berlin Social Science Center, Wolfgang Merkel, va fer una presentació sobre què és la resiliència democràtica i com es pot enfortir. Segons Merkel, a través de 4 nivells: "Re-equilibri dels poders constitucionals, legislatius, executius i judicials; aïllament dels partits anti-sistema i reviure l'oposició democràtica; Produir capital social de ponts i entesa així com potenciar els principis democràtics a la societat; Potenciar i enfortir el sentiment de pertinença i identitat europea, però al mateix temps, l'obertura de les nostres societats".     

Evin Incir, membre del Parlament Europeu per l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, va fer una crida al diàleg entre partits polítics, doncs "avui dia els partits estan pràcticament tancats. Si vols dialogar ho has de fer dins uns termes molts concrets, o et serà pràcticament impossible interactuar". Els partits tenen la responsabilitat d'ensenyar a la societat que amb el diàleg democràtic, segons Incir, poden obrir espais d'entesa i consens.


 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS