El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

14/06/2013

Fòrum polític progressista euromediterrani: "El món àrab entre la revolta i la reforma"

La Fundació Rafael Campalans va celebrar divendres 14 de juny un fòrum polític euromediterrani que celebra des de fa anys amb la Fundació Friedrich Ebert Stiftung, amb la voluntat d'obrir un espai de diagnòstic, reflexió i diàleg entre forcves progressistes de la regió euromediterrània.

Aquest fòrum, que enguany s'ha titulat "El món àrab entre la revolta i la reforma", va ser inaugurat pel conseller diplomàtic del Secretariat de la Unió per la Mediterrània, Ernest Urtasun, que va remarcar la importància de l'enfocament regional i va informar de tres projectes de cooperació regional destacats de la UpM: la promoció de l'emprenedoria femenina, la millora de la governança de l'aigua -conjuntament amb l'OCDE- i de la logística als ports mediterranis.

A continuació van intervenir el president de la Fundació, Miquel Iceta; i el director de la Friedrich Ebert Stiftung a Espanya, Lothar Witte, que va posar èmfasi en l'interès del nord de la ribera mediterrània d'actualitzar els coneixements i la informació sobre l'evolució política, econòmica i social del sud.  

En aquesta ocasió el fòrum es va articular entorn de tres taules de debat. La primera, presidida pel coordinador del programa de la Mediterrània i Orient Mitjà del CIDOB, Eduard Soler, va comptar amb un representant de l'executiva del partit tunisià, Ettakatol, Samy Razgallah, i amb la professora de Ciència Política de la Universitat Americana del Cairo, Rabab El Mahdi. Aquesta taula es va centrar en analitzar les transicions democràtiques de Tunísia i Egipte, tant la dinàmica com l'evolució. En concret, Razgallah va descriure el procés polític viscut fins a l'elecció de l'Assemblea Constituent que acaba de redactar la nova constitució del país, i va explicar el context previ a les properes eleccions presidencials i legislatives, que es produiran a finals d'aquest any o principis de l'any que ve. A més, va subratllar que les principals aspiracions polítiques en aquest moment passen per aprovar la constitució, per lluitar contra la corrupció i a favor de la justícia i la igualtat entre regions. Va afegir també que el seu partit, Ettakatol, es troba en una millor situació que en el passat per concórrer a uns comicis, i va insistir en la possibilitat de cooperar en matèria de formació en clau electoral. Per la seva banda, la representant egípcia, El Mahdi, va recordar que la revolta al seu país va ser de caire popular perquè no va haver-hi cap facció política dominant, i es va centrar en analitzar el paper de quatre principals actors polítics: l'exèrcit, que va definir com a molt important (not in governing but in ruling); els Germans Musulmans, la força política més organitzada, amb petits partits amb els quals formen aliances electorals; les restes de l'antic règim de Mubarak, gent de negocis amb el suport dels Emirats Àrabs; i els salafistes, dividits també en diferents partits. El Mahdi va voler deixar clar que no hi havia línies polítiques divisòries simples -com sovint es pot pensar- entre seculars o islamistes, i va insistir en què entre les forces revolucionàries es trobaven sectors de tots els partits, i que la divisió socioeconòmica era crucial. Finalment, va destacar diversos problemes al país: l'econòmic (com produir i redistribuir riquesa), el polític (com construir les institucions i sobre la base de quin sistema polític) i el d'organització política de la societat -en aquest sentit, va dir que els islamistes tenen més suports perquè s'organitzen millor a nivell social).  

La segona taula va ser presidida pel responsable de polítiques Euromed a l'IEMed, Pol Morillas, i es va focalitzar en una anàlisi de les reformes de Marroc i Jordània en clau de liberalització o de democratització. Aquesta taula va comptar amb dues ponències: del cap del programa d'Estudis Americans de la Universitat de Jordània, Walid Abu Dalbouh, i del membre de la USFP i professor de relacions internacionals de la universitat marroquina de Mohammed V-Agdal, El Hassan Boukantar. El representant jordà, Abu Dalbouh, es va mostrar escèptic respecte la possibilitat d'afrontar el repte de la liberalització econòmica, la democratització i l'estabilització del règim alhora, i va destacar el problema de la corrupció, dels refugiats i del deute. Va evidenciar que malgrat les demandes polítiques creixents, el reformisme havia estat motivat per les elits, i va contraposar l'estabilitat del règim amb la de la població. També es va referir al conflicte sirià. Per la seva banda, Boukantar va defensar el reformisme marroquí i va parlar de la Monarquia com a peça clau de la reforma empresa. Va explicar amb detalls la reforma constitucional i va carregar contra els "populismes". Finalment, va tractar del paper de la religió i de la Unió Europea.  

La tercera taula va ser desenvolupada pel director de Relacions Internacionals del PSOE, José Antonio Espejo, i el coordinador del programa de cooperació política al Mediterrani de la Fundació, Jordi Pedret, que van parlar de les conseqüències de la transformació de la regió pel que fa a les relacions euromediterrànies. Espejo va fer un repàs dels darreres moments electorals a Europa i un mapa de la situació dels partits "socialistes" al continent, i va fer una crida a coordinar-se per defensar els valors de la llibertat, els drets humans i la democràcia, que no estan garantits a la regió. Pedret, a continuació, va remarcar les diferències entre països i va afirmar que la societat no canvia massa de manera profunda, però que per contra sí que apareixen nous actors polítics canvis (com l'Islam polític) i es produïen canvis socials. Va expressar que probablement el model de l'AKP d'Erdogan havia perdut prestigi a la regió i que el conflicte araboisraelià s'havia desplaçat en ordre d'importància en l'agenda euromediterrània.  

Finalment, la directora de la Fundació Rafael Capalans, Esther Niubó, va cloure la jornada.  

Podeu consultar el programa del seminari en el pdf adjunt.

 

PDF

Programa de la jornada (anglès)

 

PDF

Programa de la jornada (francès)

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS