Arxiu Històric del Socialisme Català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

 

 

 

Manuscrits

Mata i Garriga, Marta

(22 de juny 1926 – 27 de juny 2006)

He d'explicar què és el socialisme, des de l'experiència en el camp de l'educació, i començar dient el que per mi no és el socialisme: no és una utopia sinó una realitat vital. I he arribat a aquesta convicció, que el socialisme és una concepció de l'home, membre de la seva comunitat, que forma i el forma com a tal home, perquè en certa manera he pogut viure-ho així.

Vaig tenir la sort de formar-me cívicament, en aquella maquinària social que va ser l'escola pública dels temps de la República (rimen), als Grups Escolars de l'Ajuntament de Barcelona i a l'Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya, entre 1929 i 1939. Vaig poder practicar el civisme, com a veïna i mestra, en un petit poble del Penedès, de 1945 a 1965. Vaig descobrir com es practicava en el  laboratori dels Kibbutz, l'estiu de 1964. En aquella ocasió vaig conèixer i iniciar l'amistat amb Lluïsa Penelas, Raimon Obiols, Josep Espinàs; l'amistat, el companyerisme, la fraternitat en la consecució d'uns objectius, va ser camí recte cap a la pràctica del socialisme.

Per mi era aquesta pràctica , la de cooperació professional amb què s'iniciava "Rosa Sensat" infonent la de formació de mestres, companys en l'aventura de transformar l'escola, que el 1975, deu anys després, es formulava en un document de política educativa: "Per una nova escola pública". Entremig havia aconseguit conèixer a Joan Reventós, l'advocat cooperativista que va fer els estatuts de la primera escola cooperativa de pares i mestres alhora: l'escola Cossetània, que ha passat a ser pública en el procés històric del CEPEPC. Entre tots vam avançar en una concepció d'escola, mecanisme social de promoció de tot infant cap a la lliure ciutadania. És per poder fer realitat aquesta concepció que vaig passar a militar en un partit socialista. Potser en el meu cas hauria de formular el títol de Rafael Campalans invertint l'ordre dels termes, "Pedagogia vol dir política", perquè penso que la nova Pedagogia, la que fa de l'escola un veritable servei públic rima amb socialisme.

Marta Mata i Garriga

PDF

 

 

Col·leccions

 

 

Fundació Rafael Campalans

Diccionari Biogràfic Figures destacades del socialisme català

Manuscrits Reflexions sobre el Socialisme de socialistes ja desapareguts

Butlletí Informació i difusió de materials i activitats de l'Arxiu

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 934 955 447

Financiado por el Ministerio de Cultura y Deporte
Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte