Arxiu Històric del Socialisme Català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

 

 

 

Diccionari Biogràfic

Solanes Checa, Marià; “Pistoletes” o “Lleganyes”

(Ojos Negros, Terol, 1912 – Clichy, França, 1986)

Peó metal·lúrgic, milità en organitzacions obreres radicals abans d'ingressar al Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). Durant la Guerra Civil espanyola lluità com a sergent en el Front d'Aragó, en la 29ena Divisió. S'exilià a França el 1939 i s'evadí tan bon punt pogué del camp de concentració on havia estat confinat. Participà aleshores com a voluntari de la resistència francesa contra l'ocupació nazi, amb un valor que ratllava la temeritat, quelcom que li valgué el sobrenom de "Pistoletes". Es dedicà principalment al sabotatge de les línies de ferrocarril. En acabar la Guerra fou nomenat sotscap d'una presó francesa de dones col·laboracionistes i féu també de guia als grups clandestins que creuaven la frontera en una o altra direcció. Al costat de Josep Rovira, primer des del POUM i després des del Front de la Llibertat, participà en la formació del Moviment Socialista de Catalunya (MSC) a l'Exili.

Fou detingut el 25 de juny de 1945 i confinat primer a Figueres, on estigué tres mesos, i posteriorment a la presó de Salt, on estigué des de l'11 de setembre de 1945 al 31 de gener de 1946. Allí conegué Josep Pallach i, quan fou alliberat, executà amb èxit el pla de fuga que ell i Pallach havien planificat a la presó per a aquest darrer.

En tornar a Catalunya s'instal·là a Vilanova i la Geltrú i ingressà en el Sindicat tèxtil de la UGT a la ciutat, del qual n'arribà a ser secretari. El 1951 des de la fàbrica de ciments Grifi de Vilanova, on treballava, desplegà una xarxa de militants ugetistes tant a la fàbrica com a la cantera. Establí també un contacte setmanal amb Barcelona.

Es posà de nou en contacte amb l'MSC Interior i arribà a formar part del seu Consell General. Fou detingut el 14 de novembre de 1958 acusat de pertànyer a l'MSC i el retingueren primer a la Model de Barcelona per després dur-lo a la presó de Carabanchel. Finalment, fou posat en llibertat provisional el 24 de desembre del mateix any.

Es reincorporà aleshores a les tasques administratives de l'MSC i fou responsable de la recepció de material de propaganda emès pel partit a França. L'abril de 1960, arran d'una delació d'un veí de Solanas estigué a punt de tornar a ser detingut, raó per la qual traspassà la frontera francesa amb Miquel Castany. S'enfrontà amb Pascual Tomàs per qüestions de documentació i a partir d'aleshores deixà de banda la seva activitat política.

S'instal·là a Montgeron i treballà a la construcció durant un temps, però més endavant es retirà a Clichy on gaudí de la jubilació concedida pels serveis prestats a la resistència francesa.


PDF

 

 

Col·leccions


 

 

 

Fundació Rafael Campalans

Diccionari Biogràfic Figures destacades del socialisme català

Manuscrits Reflexions sobre el Socialisme de socialistes ja desapareguts

Butlletí Informació i difusió de materials i activitats de l'Arxiu

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 934 955 447

Financiado por el Ministerio de Cultura y Deporte
Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte