Arxiu Històric del Socialisme Català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

 

 

 

Diccionari Biogràfic

Morera Martí, Ramon

(Linyola, 1915 – Saint–Denis, França, 1987)

Per bé que natural de la Noguera, visqué des de jove a Sabadell, on treballà com a administratiu en el ram del tèxtil. Inicià la seva militància en la Unió General del Treballadors (UGT) i en el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). Durant la Guerra Civil, fou voluntari a la 29ena Divisió, fins a la dissolució d'aquesta arran dels Fets de Maig de 1937. Aleshores fou destinat a l'Exèrcit del Centre i acabà la guerra a Extremadura, on fou detingut i enviat al camp de presoners de Cadis.

Un cop alliberat, tornà a Sabadell, es reintegrà al POUM, i cap a finals dels anys quaranta ingressà en el Moviment Socialista de Catalunya (MSC). Fou membre de l'Executiva del partit, i exercí com a delegat de Propaganda. El 1952 fou elegit, juntament amb Ramon Porqueras, membre del Secretariat Regional de la UGT catalana. S'encarregà de l'organització dels ugetistes a Sabadell amb Jaume Viladoms i Blanch, on aconseguí de formar un grup sòlid i nombrós.

Fou detingut el 20 de febrer de 1953 acusat de pertànyer a l'MSC i a la UGT; a casa seva trobaren un segell de goma del sindicat amb el qual s'expedien documents i carnets. Fou empresonat a la Model de Barcelona i en sortí en llibertat provisional a finals del 1953. Sense esperar la resolució del seu processament, que el condemnà a tretze anys de presó menor i a una multa, el 1955 s'evadí amb Porqueras a París.
A l'exili treballà en el ram de la construcció i com a administratiu. Entre 1957 i 1959 fou Secretari Adjunt i de Relacions de la UGT de l'Exterior, amb seu a Tolosa de Llenguadoc. El 1959 dimití d'aquest càrrec per solidaritat amb Porqueras; tot i que a la primavera de 1960 Pascual Tomás li demanà de formar part del Secretariat Provisional de la UGT, Morera no acceptà i des d'aleshores es mantingué en un pla secundari.


PDF

 

 

Col·leccions

 

 

Fundació Rafael Campalans

Diccionari Biogràfic Figures destacades del socialisme català

Manuscrits Reflexions sobre el Socialisme de socialistes ja desapareguts

Butlletí Informació i difusió de materials i activitats de l'Arxiu

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 934 955 447

Financiado por el Ministerio de Cultura y Deporte
Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte