Arxiu Històric del Socialisme Català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

 

 

 

Diccionari Biogràfic

Verrié i Faget, Frederic–Pau

(Girona, 24 d'agost de 1920)

Milità de jove en el Bloc Obrer i Camperol (BOC) i posteriorment en el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). Era pastisser i la seva inquietud política el portà a ser elegit dirigent sindical dels pastissers durant la Segona República, activitat per la qual fou empresonat diverses vegades.

A l'esclat de la Guerra Civil, anà al front amb la 29ena Divisió, integrada fonamentalment per poumistes, fins a la dissolució d'aquesta després dels Fets de maig de 1937. Detingut el 17 de maig de 1938, i acusat per aquells fets, restà a la presó fins poc abans del final de la Guerra Civil.

El 1939 s'exilià a França, però tornà a Barcelona l'estiu de 1940 i de seguida s'incorporà a la resistència. Fou l'encarregat de la captació de nous militants i activistes polítics entre els antics presos de camps de concentració i els retornats de l'exili francès. El 1941 fou un dels impulsors, amb Josep Pané, del Front de la Llibertat. Participà en la II Conferència Nacional del POUM, celebrada a Barcelona el juny de 1944, en el transcurs de la qual entrà a formar part del Comitè Executiu del partit i amb aquest càrrec assumí la responsabilitat de la impremta. Malgrat la importància de les seves tasques, pogué escapar-se de les detencions de membres del POUM a principis de 1945.

Partidari del sector que advocava per una aproximació al Moviment Socialista de Catalunya (MSC) polemitzà amb els que creien que calia seguir mantenint les sigles poumistes. Per defensar la seva postura sense provocar una escissió en el partit, el juny de 1945 fou enviat a França, juntament amb Manuel Alberich, representant del sector continuista, per tal d'entrevistar-se amb Josep Rovira. Les diferències no es resolgueren i arran de l'escissió del POUM, esdevinguda en la III Conferència el 21 d'octubre de 1945, impulsà la creació del MSC a l'interior amb Salvador Clop, Emili Losada, Jaume Viladoms i d'altres. Casat amb Teresa Poca, més endavant s'instal·là a Terrassa i formà part de la direcció del MSC a l'interior.


PDF

 

 

Col·leccions

 

 

Fundació Rafael Campalans

Diccionari Biogràfic Figures destacades del socialisme català

Manuscrits Reflexions sobre el Socialisme de socialistes ja desapareguts

Butlletí Informació i difusió de materials i activitats de l'Arxiu

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 934 955 447

Financiado por el Ministerio de Cultura y Deporte
Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte