El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

11/03/2011

De les polítiques d’immigració a la gestió de la diversitat: un discurs coherent des de l’esquerra

La Fundació Rafael Campalans, en el marc de seva col·laboració amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS) -de la qual és membre-, va organitzar el divendres, 11 de març, una jornada de reflexió sobre la gestió de la diversitat des d'una perspectiva progressista, titulada "De les polítiques d'immigració a la gestió de la diversitat: un discurs coherent des de l'esquerra", i que va celebrar-se a la sala d'actes del museu Picasso de Barcelona.

Amb aquest acte, la Fundació pretenia plantejar obertament preguntes que estan sobre la taula actualment entorn la qüestió i debatre, des d'un enfocament pragmàtic, sobre com gestionar la convivència en una societat diversa, sobre quines polítiques públiques són necessàries per abordar aquesta nova realitat, i sobre la necessitat de revisió dels models tradicionals d'integració. I tot això, amb l'objectiu de definir i reforçar un discurs polític coherent des de l'esquerra, sobre diversitat, a l'alçada del repte, capaç de ser entès i recolzat per l'electorat, en un context de crisi econòmica i social d'ascens generalitzat de les forces d'extrema dreta al continent, més enllà dels models i dels tòpics de la dreta.

La jornada va ser inaugurada pel director de la Fundació, Albert Aixalà, que va apuntar que "aquest seminari mira d'avançar-se als esdeveniments i preparar un bon discurs envers la diversitat", i va recordar "la idoneïtat d'aquest acte, just abans de celebrar-se la Convenció Municipal del PSC i, sobretot, les eleccions municipals del 22 de maig, en què el tema de la immigració serà, segur, central".

La ponència inaugural va anar a càrrec de Carlos Giménez, catedràtic d'Antropologia Social de la Universitat Autònoma de Madrid i director de l'Institut Universitari d'Investigació sobre Migracions, Etnicitat i Desenvolupament Social (IMEDES), que va centrar la seva intervenció a analitzar les migracions des de quatre perspectives: d'una banda, des de l'economia política i de la gestió de fluxos. Així, Giménez va insistir en la necessitat que l'esquerra garanteixi la llibertat de moviments, entenent les migracions com una forma d'articulació, com un procés generador de vincles i creador d'un nou paradigma, que és el de la transnacionalitat, i repensant la relació de la immigració amb el desenvolupament, tot defensant que cal una visió més positiva, més proactiva, no idealitzada, sinó realista, de la diversitat. En segon lloc, el catedràtic d'Antropologia Social va defensar que la gestió de la diversitat cultural es faci des dels drets humans, des de la igualtat, des de la cohesió social.

En tercer lloc, Giménez va desgranar les dificultats de l'esquerra per abordar la qüestió correctament, i unes dificultats que en primer lloc provenen, malauradament, dels mateixos dirigents, militants i votants d'esquerra. En darrer lloc, Carlos Giménez va enumerar una sèrie de propostes concretes, d'entre les quals, algunes de bàsiques que sovint s'obliden: evitar sucumbir en les provocacions de la dreta, fer ús d'una major imaginació, amb idees força que tinguin impacte social; gestionar des de la cohesió, des de la convivència, sent l'esquerra conscient que ha de defensar la causa general, la del conjunt social, utilitzant conceptes i valors compartits per tothom, com són desenvolupament, drets i democràcia.

Seguidament es va donar pas a les taules de la jornada:

Més enllà del debat sobre el fracàs dels models d'integració, com gestionar la diversitat en un context de crisi econòmica i social?


Plantejament
: Dani de Torres, comissionat d'Immigració i Diàleg Intercultural de l'Ajuntament de Barcelona i responsable polític d'immigració i diversitat de la FRC.

Ponència
: Sunder Katwala, secretari general de la Fabian Society.

Comentari: María Tejada, coordinadora de l'Àrea d'Immigració de l'Institut Ramón Rubial de la Fundació IDEAS.

Diversitat i convivència: quin discurs des de l'esquerra?

Plantejament
: Carlos Giménez, catedràtic d'Antropologia Social de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i director de l'Institut Universitari d'Investigació sobre Migracions, Etnicitat i Desenvolupament Social (IMEDES).

Ponència
: Ricard Zapata, professor associat de Teoria Política del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra.

Comentari
: Lesia Radelicki, assessora política sobre Migracions, Gènere i Diversitat del Partit Socialista Europeu (PSE).

Recopilació i síntesi
, a càrrec de:

Carlos Giménez
, catedràtic d'Antropologia Social de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i director de l'Institut Universitari d'Investigació sobre Migracions, Etnicitat i Desenvolupament Social (IMEDES).

Dani de Torres
, comissionat d'Immigració i Diàleg Intercultural de l'Ajuntament de Barcelona i responsable polític d'immigració i diversitat de la FRC

Cliqueu aquí per accedir a la intervenció de Sunder Katwala, secretari general de la Fabian Society, amb el títol "Immigration and integration: can we restore a sense of hope?

Podeu, a més, accedir a tota la documentació en pdf que vam repartir a la jornada.

 

PDF

Inclusión y diversidad: ¿repensar la democracia?, de Wolfgang Merkel

 

PDF

Les ressorts de l’extrême-droite en Europe, de Clément Abélamine

 

PDF

How integration can deliver the good society, de Nick Johnson

 

PDF

Pla Barcelona Interculturalitat, de l'Ajuntament de Barcelona

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS