El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

16/06/2008

El Programa d’Hamburg: la nova línia estratègica de l’SPD

La Fundació Rafael Campalans va organitzar, divendres 13 de juny, la segona conferència del cicle "L'esquerra a Europa: un pas enrere o un pas endavant?" amb una sessió sobre la socialdemocràcia alemanya i el seu procés de renovació.

La conferència va ser inaugurada per Alexander Kallweit, director de la Fundació Friedrich Ebert a Madrid, i Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans que, fent referència a un article d'Ernst Hillebrand, director de l'Oficina a París de la Fundació Friedrich Ebert, va apuntar la necessitat que el centre esquerra europeu construeixi un nou projecte ideològic, vist que la renovació d'aquests partits a la segona meitat dels 90 s'ha esgotat i les respostes que oferien ja no són vàlides per a l'electorat tradicional de l'esquerra.

Tot seguit, Alfred Pfaller, director del Grup de Reflexió dels Valors Socialdemòcrates de la Fundació Friedrich Ebert, va prendre la paraula. En la seva exposició, Pfaller va posar èmfasi en la necessitat de crear un projecte convincent per poder establir les noves línies futures de la socialdemocràcia europea.

En la segona intervenció, Wolfang Schmidt, director del gabinet del ministre d'Afers Socials, va destacar el paper del Programa d'Hamburg com a factor clau per a reunificar les diverses corrents que existeixen dins l'SPD. D'aquest document, Schmidt en va subratllar la nova dimensió de l'Estat Social, ara com a agent previsor. A més de proporcionar ajuda als sectors més desafavorits (aturats, pensionistes), en el Programa d'Hamburg es concep la idea de l'Estat com un actor que inverteix en capital humà.

Niels Annen, diputat i membre de la direcció de l'SPD, va fer referència al paper clau que tenen els valors socialdemòcrates en la redacció del Programa d'Hamburg. També va apuntar la necessitat de saber explicar aquest projecte a tots els ciutadans i de saber aprofitar l'internacionalisme de la socialdemocràcia per a trobar respostes globals a problemes nacionals.
A tall de cloenda, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va reclamar "més debat i més ambició" per fer front als reptes del socialisme i per contribuir als grans debats que encaren tant la socialdemocràcia europea com els poders públics. També es va declarar "entusiasmat" pel projecte que en aquest sentit planeja el PSOE de creació d´un gran think tank al capdavant del qual se situarà l´exministre Jesús Caldera. Entre els principals reptes de futur a resoldre, Iceta va assenyalar la necessitat de "governar" el fenomen de la immigració, de "seguir apostant per la cohesió social" o fer front al progressiu envelliment de la població. Solucions que, segons va apuntar el portaveu dels socialistes catalans, han de contribuir a la "definició d´un nou socialisme", fidel als valors de la socialdemocràcia.

Durant el seu torn de paraula, l'exministre de Treball i responsable del futur banc d'idees del PSOE, Jesús Caldera, va apuntar que "Espanya pot ser exemple" i pot "contribuir a llançar el debat" sobre la necessitat d´arribar a acords a escala internacional sobre el que, al seu entendre, són els dos principals reptes globals: el canvi climàtic i la crisi alimentària.

Caldera també va aprofitar per posar de relleu el model socialdemòcrata, en contraposició amb el "neoconservadurisme" de George Bush i la via "encoberta" de Sarkozy i Merkel; Caldera va fer notar que mentre la resposta progressista davant els reptes és la de combatre els problemes mitjançant la via "dialogada i consensuada", els conservadors "alimenten temors".

Cliqueu aquí per accedir a l'entrevista a Jesús Caldera publicada a La Vanguardia.  

Cliqueu aquí per accedir a l'entrevista a Niels Annen publicada a l'Avui.  

Recull d'imatges

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS