El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

19/03/2010

Tal com ho vaig viure (1927-1958), de Joan Reventós

La Fundació Rafael Campalans va presentar el llibre Tal com ho vaig viure (1927-1958), de Joan Reventós, un fragment de memòria personal que, en termes cronològics, abasten el període que va del seu naixement a la Casa de les Punxes de Barcelona, fins a 1958, any marcat per la seva detenció per la policia franquista.

Isidre Molas, president de la Fundació Rafael Campalans i del PSC, es va referir a l'"excepcionalitat d'un llibre que constitueix un magnífic instrument per conèixer el perfil humà de Joan Reventós, i que en un futur esdevindrà una eina molt útil per als historiadors". Molas va subratllar que "el catalanisme de Reventós era un catalanisme humanista, laic, tolerant, fet sempre des de l'esforç i l'exigència", i va elogiar que "va posar per davant el triomf dels seus ideals polítics, sempre al servei de Catalunya, per sobre del seu interès personal".

L'advocat Francesc Casares, autor d'una de les semblances que recull el llibre, va recordar la "trajectòria recta de Joan Reventós, fidel sempre a les seves creences", i va remarcar la importància d'aquestes memòries, "a través de les quals Reventós no només il•lustra la història, sinó que fa la història, i fa bona la frase de Rafael Campalans, ‘Política vol dir pedagogia' ". Per la seva banda, Manuel Reventós, fill de Joan Reventós, va parlar en nom de la família, agraint la publicació de les memòries i recordant de manera emocionada episodis familiars, i recordant que el seu pare va ser sempre "un constructor de ponts, fets sempre des de la paraula, des del diàleg".

L'eurodiputat Raimon Obiols, autor juntament amb Jordi Font d'un capítol introductori del llibre, va insistir en la utilitat de la publicació com a instrument per als historiadors, i va destacar que "aquestes memòries demostren que el binomi amistat i política és possible" i que "Reventós va ser sempre partidari de fer política a través del diàleg"

El president de la Generalitat, José Montilla, va defensar que "Joan Reventós no és patrimoni exclusiu dels socialistes, sinó que ha esdevingut patrimoni compartit de tots els catalans", i va apuntar que "Reventós va ser catalanista per naixement, demòcrata per necessitat, i socialista per elecció, fruit d'un fort imperatiu ètic". Montilla va recordar que "Reventós no va parar fins assolir la unitat dels socialistes catalans", i en aquest sentit va reivindicar "la unitat dels progressistes al voltant del PSC com a partit central del país i de les esquerres catalanistes", un partit que defensa "un socialisme renovat, contemporani, obert a totes les sensibilitats emergents que expressen desig de canvi i de renovació ètica i moral de la nostra societat". Així mateix, Montilla va reclamar "la unitat política, institucional i catalanista al voltant de l'Estatut aprovat entre les Corts Generals i el Parlament de Catalunya, i referendat majoritàriament pel poble de Catalunya". El primer secretari dels socialistes catalans va demanar "la unitat civil del poble català, amb la determinació renovada de fer cada dia realitat el designi d'esdevenir un sol poble", una unitat civil que "ha de ser unitat social".

L'acte, al què van assistir prop de 400 persones, va comptar amb la presència de nombroses personalitats del món de la política com l'ex president de la Generalitat, Pasqual Maragall; els expresidents del Parlament de Catalunya, Joan Rigol i Heribert Barrera; la vicepresidenta del PSC i presidenta del Grup Socialistes-CpC, Manuela de Madre; els consellers de la Generalitat Montserrat Tura, Marina Geli, Joaquim Nadal i Antoni Castells, així com diferents diputats i senadors del PSC a les Corts Generals i al Parlament de Catalunya, entre d'altres.

Llibre disponible a Documenta, Alibri Llibreria, Casa del Llibre, Abacus, Central, Catalònia, Laie i Bertrand, entre d'altres.

 

PDF

Avançaments editorials

 

PDF

Aparicions en premsa

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS