El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

23/10/2009

José Montilla: “El futur de Catalunya està més en les nostres mans que en les dels altres”

La Fundació Rafael Campalans, juntament amb el Centre Cañada Blanch de la London School of Economics (LSE) va celebrar ahir una conferència amb el President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla.

L’acte, que duia per títol “L’esperit de la Catalunya d’avui”, va ser presidit pel professor Paul Preston, i introduït per l’ambaixador d’Espanya a Londres, Carles Casajuana. El President va explicar el perquè del títol de la seva intervenció: “l’esperit de la Catalunya d’avui és un obligat homenatge a Josep Trueta”. Per a Montilla, “la seva figura exemplifica, sens dubte, la història de molts catalans que, en els moments difícils de l’exili, durant el franquisme però també en èpoques anteriors, van trobar en terrer angleses l’aixopluc material, l’estímul intel·lectual i el marc de llibertat per seguir endavant”.

Què pot fer un país petit com Catalunya en una situació de crisi econòmica com l’actual? El President Montilla es va mostrar clar: “des de Catalunya, el primer pas, que es va donar ja fa temps des de la Generalitat, va ser el de la propiciació d’una sèrie d’acords-marc per crear el consens i la massa crítica suficient i així renovar les bases del nostre progrés econòmic i social”. En aquest sentit, Montilla va recordar que “a partir de la tradició pactista de Catalunya s’han aconseguit acords en matèria de recerca, innovació, habitatge, immigració i infraestructures”. Acords, tots ells “possibles gràcies a un importantíssim esforç inversor del Govern de Catalunya”. Segons Montilla, “des de Catalunya s’ha apostat per la recerca, per la innovació per sortir de la crisi”. En aquesta nova etapa, el coneixement és l’objectiu principal, “sense oblidar la columna vertebral de l’economia catalana: un sector industrial en constant adaptació al mercat internacional i a les innovacions tecnològiques”.

D’altra banda, el President de la Generalitat va destacar la riquesa de la cultura catalana, fruit en part de les onades successives d’immigrants que han anat assumint els trets distintius de la nació catalana. Una nació, la catalana, “on conviuen llengua catalana i castellana sense cap mena de conflicte”. Per a Montilla, de fet, “la llengua i la cultura pròpies han jugat tradicionalment un paper central i clau en la cohesió social”.

El President va insistir en ressaltar com la Catalunya autogovernada és capaç d’actuar i d’incidir en qüestions rellevants com la crisi econòmica, la gestió de les identitats col·lectives i la governació de la complexitat en un marc global. Per a Montilla, “tot i que és cert que voldríem un reconeixement més nítid de la nostra personalitat política en el marc espanyol i europeu, som conscients que el futur de Catalunya està més en les nostres mans que en les dels altres”. Per al President, l’esperit de la Catalunya d’avui “aspira a l’excel·lència i a la qualitat per esdevenir, plenament, una economia pròspera, una societat oberta i justa, un poble divers que comparteix una identitat col·lectiva construïda entre tots, una cultura singular amb una llengua pròpia i amb vocació universal, exercint el seu rol motor d’evolució i de progrés d’una Espanya forta, amb una clara vocació europea i mediterrània”.

Aquest acte ha tancat un cicle de conferències de dirigents polítics del PSC a la LSE entre els mesos de gener i octubre. El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, va ser l’encarregat d’obrir el cicle, el 15 de gener, amb una conferència sobre el paper de lideratge de Catalunya dins d’Europa. L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va parlar el mes de febrer del model de cohesió social i urbana de Barcelona; i el conseller d’Educació, Ernest Maragall, va plantejar, el mes de maig, els reptes de l’educació a Catalunya i Espanya.  

El Periódico, 23 d’octubre



La Vanguardia, 23 d’octubre



El País, 23 d’octubre



Avui, 23 d’octubre



El Punt, 23 d’octubre



Público, 23 d’octubre



La Razón, 23 d’octubre



El Punt, 24 d’octubre



 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS