El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

20/11/2007

El Consell de Savis de Zapatero

Fa uns dies el PSOE va anunciar el fitxatge de 14 personalitats internacionals per a redactar els compromisos dels socialistes per les properes eleccions generals de 2008. Els experts seleccionats, tots de tendència progressista, han acceptat fer les seves aportacions a un programa que té com a prioritats l’economia, el medi ambient, el desenvolupament sostenible, les polítiques socials i l’ampliació de drets.

Us oferim un article de cadascun dels experts per tal de divulgar el seu pensament:

L’article Justícia social i socialdemocràcia en el segle XXI de Wolfgang Merkel, catedràtic de ciència política de la Universitat de Heidelberg, pretén explicar el significat exacte del concepte de justícia social en el context de la socialdemocràcia de començaments del segle XXI.

L’article La irrenunciabilidad del Estado de Derecho del destacat politòleg argentí, Guillermo O’Donnell, defineix l’estat democràtic de dret a partir de tres condicions: la defensa de les llibertats polítiques i les garanties de la democràcia política, la defensa dels drets civils del conjunt de la població i l’establiment de xarxes de responsabilitat i accountability.

El professor irlandès de filosofia social Philip Pettit és conegut per la seva teoria sobre el republicanisme cívic. Gobernar en España 2004-07: un balance republicano o cívico, és l’auditoria sobre l’acció del Govern de Zapatero que Pettit va presentar al Centre d’Estudis Constitucionals a Madrid, el passat mes de maig.

L’economista i expert en relacions internacionals Jeremy Rifkin presideix la Foundation on Economic Trends, amb seu a Washington. A l’article Cinco prioridades frente al cambio climático aposta per l’ús de l’hidrogen com a font d’energia no contaminant. L’economia de l’hidrogen, a més, farà possible una profunda redistribució del poder i canviarà la naturalesa de les relacions socials, polítiques i mercantils.

Sir Nicholas Stern és el Cap del Servei Econòmic del Govern britànic i el seu assessor sobre el canvi climàtic i desenvolupament. Les conclusions del seu Informe sobre l’economia del canvi climàtic, són optimistes però assenyala que s’han de prendre mesures urgentment.

Joseph E. Stiglitz és un prestigiós economista reconegut amb el Premi Nobel el 2001. Qué hacer para que la globalización funcione és el títol d’un article, i del seu últim llibre, en el que advoca per prendre el control sobre aquest procés per tal de reformular la globalització de manera que, finalment, compleixi amb el seu potencial i la seva promesa: millorar els estàndards de vida de tothom. La novel·lista i assagista nord-americana Barbara Probst-Solomon és també articulista habitual a la premsa dels EUA i de El País. A l’article Nueva York: la ciudad soñada de Averroes defensa el model d’integració multicultural nord-americà i, especialment, el de Nova York.

George Lakoff, expert en el llenguatge polític, és fundador del Rockridge Institute, un think tank progressista amb seu a Berkeley, Califòrnia. Winning and Losing és el primer capítol del seu últim llibre, Thinking Points, en el que argumenta que els valors, la capacitat de connectar, de ser creïble i de generar confiança són més importants que els posicionaments polítics.

La kenyata Wangari Maathai, activista política i ecologista, va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2004 per la seva contribució al desenvolupament sostenible, la democràcia i la pau. A l’article Global Warming Is Real; We Must Do Something Urgently parla sobre els efectes del canvi climàtic, especialment a Àfrica.

La sociòloga francesa Marie Duru-Bellat és especialista en temes d’educació. L’article Les causes sociales des inégalités à l’école analitza, primer, la gènesis de les desigualtats socials a l’escola, n’examina els models teòrics que expliquen aquest fenomen i proposa polítiques per reduir les desigualtats existents.

La portuguesa Maria João Rodrigues ha estat involucrada des dels seus inicis en l’Agenda de Lisboa, el pla de desenvolupament econòmic aprovat per la UE el 2000. A Three Europes facing Globalistaion planteja una tercera opció entre aquells que voldrien protegir el llocs de treball i aquells que advoquen pel seu sacrifici en favor de la competitivitat. Es tracta de l’escenari que proposa l’Estratègia de Lisboa, per tal de convertir l’economia europea en l’economia del coneixement més competitiva i dinàmica del món.

André Sapir és un expert en integració europea i globalització. Europe and the global economy és el primer capítol del seu últim llibre, en el que analitza les relacions econòmiques internacionals de la UE per tal de reivindicar la necessitat de comptar amb una Europa més forta en l’escena internacional.

L’australiana Helen Caldicott encapçala un grup que lluita contra els perills de l’energia nuclear, distingit amb el Premi Nobel de la Pau de 1985. A la introducció del seu llibre Nuclear Power Is Not The Answer, refuta l’idea que l’energia nuclear no és contaminant. A més, diu que és una font d’energia cara i no fiable, i critica els obscurs interessos que sovint s’amaguen darrera el Govern Bush i altres.

Torben Iversen és professor d’economia política de la Universitat de Harvard. Capitalism and Democracy és el capítol d’un llibre més ampli en el que analitza, des d’un punt de vista teòric, les tensions entre capitalisme i democràcia, entre un sistema econòmic que genera desigualtats evidents en la distribució de l’ingrés i la propietat i un sistema polític basat en una divisió igualitària del poder.

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS