El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

19/06/2007

José Montilla: “Les eleccions del 15-J van establir les bases de la democràcia i les llibertats”

El president de la Generalitat, José Montilla, va presidir l’acte d’inauguració de l’exposició “Els Socialistes de Catalunya i les eleccions del 15 de juny de 1977”, organitzada per la Fundació. El president va felicitar la feina de la Fundació, que “ofereix una oportunitat excepcional per reviure 1977, any en què es van fixar les bases per la unitat del socialisme català i es van establir els objectius polítics per a la recuperació de l’autogovern de Catalunya”. Montilla va agrair la feina feta pels protagonistes d’aquells anys, Joan Reventós, Josep Maria Triginer i Josep Verde i Aldea, que varen guiar el camí vap a la unitat socialista a Catalunya.

El primer secretari del PSC va fer un repàs als canvis socials que hi ha hagut en aquests trenta anys de democràcia, en què “els drets i les llibertats públiques s’han consolidat i ampliat”, en què hi ha hagut una revolució immigratòria, els models familiars han canviat, hi ha hagut un clar creixement econòmic i també s’ha millorat en autogovern. En aquest sentit, Montilla va aprofitar per recordar, en el primer aniversari del referèndum de l’Estatut, que “Catalunya té l’eina més potent que mai hagi tingut per orientar el seu futur”, i va advertir que "no renunciarem a cap de les potencialitats que ens ofereix el nou text estatutari".

A l’acte d’inauguració hi van intervenir també Joan Fuster, historiador i comissari de l’exposició, que va destacar que les eleccions del 77 “van posar les bases per al naixement del PSC”, fruit de la unió del PSC-Congrés i la Federació Catalana del PSOE, com un partit que volia ser la força majoritària de l’esquerra catalana, “que portés Catalunya cap a l’autogovern”.

Raimon Obiols, diputat al Parlament Europeu i número 4 de la candidatura de “Socialistes de Catalunya” per Barcelona, va insistir en l’èxit dels socialistes en els objectius que s’havien marcat en aquells anys de transició: aconseguir la creació d’unes Corts Constituents, més enllà de la reforma de les lleis fonamentals franquistes que proposava UCD, fer possible el retorn del president Tarradellas, i ser el partit majoritari de Catalunya.  Obiols va remarcar que els reptes dels socialistes passen ara per “fer un plantejament polític obert, generós, capaç d’adreçar-se a tots els sectors socials”. Precisament en aquesta línia va parlar el president de la Fundació, Isidre Molas, que va assegurar que “el PSC és l’expressió de la pluralitat de la societat, i en això radica la seva força”. Molas va admetre que “en aquella any, 1977, tot i no saber-ne massa, vam aprendre molt, i molt ràpid”, i “vam ser capaços de traduir uns valors i principis sòlids en projectes clars per a posar en pràctica”.  Molas va recordar que “teníem com a objectiu ser el primer partit de l’esquerra i també de Catalunya i ara, passats 30 anys, podem dir que ho hem aconseguit”.

L’exposició es veu completada amb un catàleg que inclou cinc articles que analitzen els fets històrics que van rodejar l’elecció, imatges de cartells electorals i instants de la campanya, i un annex documental que ens serveix per entendre millor la singularitat del moment.

Cliqueu aquí per accedir a la fitxa de la publicació.

Cliqueu aquí per veure un vídeo de la inauguració.








_____________________



 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS