El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

23/05/2007

Alejandro Cercas: ’La clàusula de l’’opt-out’ és la més gran maquinació contra l’Europa Social’

Alejandro Cercas, eurodiputat i ponent de l’informe sobre la modificació de la directiva relativa a l’ordenació del temps de treball, va ser l’encarregat de presentar l’estat de la qüestió respecte de la vigent Directiva 2003/88/CE. Cercas va plantejar que, en termes generals, aquesta Directiva  garanteix a tots els treballadors comunitaris:

- una jornada màxima setmanal de treball (hores extraordinàries incloses) de 48 hores

- un període de descans diari mínim de 11 hores consecutives en cada 24

- pauses quan el temps de treball diari és superior a sis hores

- un període de descans setmanal mínim de 24 hores més el període de descans diari de 11 hores en cada període de set dies

- un mínim de quatre setmanes de vacances pagades l’any

- el treball nocturn està restringit a una mitjana de vuit hores en qualsevol període de 24 hores

A partir d’aquesta presentació general de la Directiva, l’eurodiputat va lamentar-se de la dificultat que suposa la clàusula del opt-out que, en poques paraules, consisteix en l’autorització per a que els treballadors puguin optar individualment per renunciar al nivell que garanteix la norma europea. Cercas, contrari a aquesta clàusula, va recordar que “hi ha drets als quals no es pot renunciar", i va assegurar que “és la més gran maquinació contra l’Europa Social”. Eliminant aquesta clàusula “s’impedirien jornades de més de 50 hores, com les que fan més de quatre milions de treballadors al Regne Unit, segons un estudi de la Universitat de Cambridge”.

Alejandro Cercas va cloure la seva intervenció apel·lant a la necessitat que “aquest tipus de debats surtin dels despatxos i passadissos”. Per a l’eurodiputat, es tracta que no se senti el precedent de que no es necessiten normes socials europees o, si existeixen, que puguin ser derogades o alterades per la lliure decisió dels Estats membres. A partir d’aquí, va plantejar la necessitat de definir si l’espai europeu és un mer espai per al mercat únic, absent de mínims socials, o si, al contrari, es fa una aposta real per salvaguardar els drets dels treballadors i una certa idea social d’Europa.

Cliqueu aquí per accedir a la seva ponència completa.

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS