20/12/2006
FRC 13. Mil dies de Govern Maragall
La Fundació Rafael Campalans acaba de publicar el tretzè número de la Revista FRC, que té com a eix temàtic principal la valoració de l’etapa del president Maragall al capdavant del govern de la Generalitat.
En primer lloc, reproduïm la conferència que el president Maragall va pronunciar el passat 15 de setembre per valorar la seva presidència com l’inici d’un projecte amb voluntat de marcar un període llarg de la història política de Catalunya. I per completar aquesta valoració, un article rigorós de Xavier Bertrana que ofereix una panoràmica diàfana de les polítiques d’aquest govern i de l’elevat grau de compliment dels seus objectius.
En segon lloc, presentem un conjunt d’articles d’Enric Juliana, Antón Costas, Javier Pérez Royo, Suso de Toro i Manel Manchón, que ens ofereixen visions particulars de dins i fora de Catalunya, del món del periodisme i del de l’economia. Visions que analitzen el què ha significat el Govern Maragall per a l’evolució de la política catalana i espanyola, i reflexionen sobre les seves fortaleses i debilitats. Una reflexió que va més enllà dels propis autors, amb la ressenya de Joan Rodríguez del llibre La rectificació, que emmarca el debat general sobre la necessària revisió de determinats paradigmes per tal de consolidar l’autogovern en la nova etapa que s’inicia un cop aprovat l’Estatut de 2006.
Per completar aquest tretzè número de FRC, oferim al lector tres articles de temàtica diversa que permeten continuar debats encetats en números anteriors. En primer lloc, una reflexió del catedràtic d’economia Jorge Calero sobre les barreres d’accés a l’educació espanyola, i la manca d’equitat del sistema, en un moment d’intens debat entre eficiència i equitat. En segon lloc, un article de l’antropòleg Alain Blomart sobre el paper social i identitari de les religions en un context migratori, que ens ofereix eines d’interpretació de fenòmens d’actualitat arreu d’Europa com l’ús de vestuari amb connotació religiosa a l’espai públic. I, finalment, un article sobre la doctrina federalista de Pi i Margall d’Antonio Santamaría, editor d’un recull de textos de Pi publicats aquest mateix any.
Per tancar el número, presentem la ressenya de Francesc Amat del llibre El subdesarrollo social de España. Una ressenya que ens presenta, a partir de les idees de l’autor del llibre, una àmplia perspectiva d’autors que han reflexionat darrerament entorn la reforma i adaptació dels diferents models d’Estat del Benestar.
Cliqueu aquí per accedir a la fitxa de la publicació
Arxiu històric
del socialisme
català
'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació
Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes
Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres
Fundació Europea d'Estudis Progressistes |
||
Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]
T +34 933 195 412