El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

28/02/2025

XV Fòrum Euromed: Polítiques de Cooperació a la Regió Euromediterrània


El passat 28 de febrer de 2025 es va celebrar el XV Fòrum Euromed, organitzat per la Fundació Rafael Campalans i la Fundació Friedrich Ebert en col·laboració amb l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), a la seu de l'IEMed a Barcelona. El fòrum va reunir experts, representants institucionals i organitzacions nacionals i internacionals per debatre sobre els reptes de la cooperació a la regió euromediterrània, amb especial atenció a la doble transició ecològica i digital que afronta la Mediterrània. 

'Actividad organizada por la Fundación Campalans con Financiación del ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación en el marco de la convocatoria de subvenciones abierta a todas las fundaciones dependientes de partidos políticos.' 

Podeu recuperar el Fòrum al Canal YouTube de la Fundació Rafael Campalans

També podeu veure la versió en anglès del Fòrum a través del Canal YouTube de la Fundació Friedrich-Ebert 

El fòrum va començar amb la benvinguda de Senén Florensa, president de l'IEMed. Qui va presentar el motiu de la trobada, va agrair a els ponents i a la Fundació Rafel Campalans per organitzar el Fòrum i en el seu discurs va destacar: "La transición ecológica es un tema urgente, y por otro lado, la transición digital, que es un reto." A continuació, Luise Rürup, delegada de la Fundació Friedrich-Ebert a Espanya i Portugal, va destacar la importància de millorar l'eficàcia dels esforços de cooperació internacional per afrontar els reptes compartits entre la regió mediterrània i la resta del món.

Eva Granados, secretària d'Estat de Cooperació Internacional del Govern d'Espanya, va afegir que "El treball multilateral en cooperació és imprescindible, com la resposta a emergències. La política de cooperació al desenvolupament i la solidaritat global és una política d'Estat, gràcies a la llei de 2023."

Per finalitzar la sessió de benvinguda, José Montilla, president de la Fundació Rafael Campalans, va destacar la importància dels canvis globals i va afirmar: "Els canvis al món ens preocupen i ens han d'ocupar, pels europeus és millor un món basat en regles que la selva." A més, Montilla va afegir: "El món que hem conegut, basat en el dret internacional, en organitzacions multilaterals, s'està esvairint."

Eva Granados va obrir la conferència inaugural subratllant el compromís de l'Estat espanyol amb la cooperació internacional. Va ressaltar que "Les polítiques de cooperació són una qüestió de responsabilitat, treballarem amb la lògica dels béns públics globals. Hem de ser conscients de que ens pot esclatar a la cara qualsevol desequilibri que hi hagi a qualsevol punta del món." A més, va destacar la creació d'un nou càrrec a la Comissió Europea dedicat a la Mediterrània: "Que hi hagi una comissària per la Mediterrània a la nova Comissió Europea és una bona notícia. Necessitem més recursos per a la regió euromediterrània. Ara que fa 30 anys del Procés de Barcelona, ha de ser un any d'impuls de la regió." Granados va concloure la seva intervenció amb un crit a l'acció: "Ara és moment d'alerta, de reflexió i crida a l'acció pel que fa a les polítiques de cooperació. Entenem la cooperació, el desenvolupament com aquesta socialització, compromís amb els països socis per redistribuir la riquesa a nivell global." 

La taula rodona va comptar amb la participació de destacats experts que van analitzar els reptes de la cooperació mediterrània en el context de les transicions ecològica i digital. 

Jordi Cuadras, president del Fons Català de Cooperació, va subratllar la realitat dramàtica de la crisi migratòria al Mediterrani: "Segons les últimes dades de l'informe de l'ONG Caminando Fronteras, més de 600 persones van morir al Mediterrani durant 2023. El mar Mediterrani és aquell mar que ens separa de l'Àfrica però també és el que ens uneix." 

Anna Terrón, experta en migracions i mobilitat internacional, va parlar de la importància de reconèixer els migrants com a actors del desenvolupament, citant el Pacte Mundial sobre Migració: "El pacto mundial de la Migración retrata al migrante como un actor del desarrollo, abandonemos la idea del migrante como víctima de la falta de desarrollo, enfoquemos la mirada hacia la migración para acompañar a los migrantes como factores de desarrollo". Fent referència al motius pels quals es donen les migracions va apuntar, "Si juntamos los elementos geopolíticos y de impacto humano, una región puede vivir situaciones muy convulsas" També, de forma crítica, va afegir "La introspección y la cultura nos ha llevado a ver la humanidad como uno, el racismo no lo llevan los migrantes, el racismo es nuestro". 

Noha El-Mikawy, degana de l'Escola d'Afers Globals i Polítiques Públiques de la Universitat Americana del Caire, va alertar sobre els perills de la regressió social a Europa: "Si Europa gasta menys en benestar social, perdrem el model referencial que hem admirat a la riba sud del Mediterrani durant els últims 70 anys. La democràcia social d'Europa ha de trobar una visió realista de com enfrontar-se a l'ultradreta." El-Mikawy també va expressar la seva satisfacció per la política exterior de l'Estat espanyol: "Estic feliç de ser a Barcelona, perquè aquest país té una política exterior i de gènere ètica. Espanya dóna la cara pel multilateralisme i l'estat de Dret. Espanya està al costat correcte de la història." 

Roger Albinyana, director gerent de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), i moderador de la taula rodona, va destacar: "Ens trobem en un moment certament molt excepcional marcat per una clara regressió en els valors que havien sostingut i impulsat la justícia internacional que amenacen dècades de treball en el camp de la cooperació internacional."

La cloenda va estar a càrrec de Pau Solanilla, director de la Fundació Rafael Campalans, i Agustí Fernández de Losada, secretari d'Afers Europeus i Multilaterals, i de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya. Agustí Fernández de Losada va destacar la importància de la cohesió social a la Mediterrània: "La cohesió social està en els tractats de la UE i l'hem de reivindicar també des d'aquest activisme mediterrani. La cooperació és un element fonamental, i des d'Europa, Espanya i Catalunya hem de seguir apostant per aquesta eina de 'soft power'." Va afegir que "La Mediterrània avui és epicentre de les tensions geopolítiques, amb guerres, amb moltes formes d'autoritarisme, també epicentre de la crisi climàtica, de la injustícia lligada a les migracions i les desigualtats." 

El fòrum va destacar la importància d'intensificar la cooperació entre els països de la regió euromediterrània per afrontar els reptes globals, especialment les transicions ecològica i digital. Es va subratllar la necessitat de reforçar el multilateralisme, ampliar els recursos per a la regió i promoure una cooperació basada en la solidaritat i la responsabilitat compartida per fer front als desajustaments socials i polítics a la Mediterrània. 

'Actividad organizada por la Fundación Campalans con Financiación del ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación en el marco de la convocatoria de subvenciones abierta a todas las fundaciones dependientes de partidos políticos.' 

Podeu consultar l'àlbum de Flickr amb les fotografies de l'esdeveniment 

Podeu consultar el resum de l'activitat en format pdf.  

 

PDF

Programa CATALÀ

 

PDF

Programa CASTELLÀ

 

PDF

Resum activitat

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS