El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

08/05/2021

Un nou rumb per a Europa

El passat dissabte, i en motiu del Dia d'Europa, la Fundació Rafael Campalans organitzà, junt amb el Partit dels Socialistes de Catalunya i les Joventuts Socialistes de Catalunya, l'acte online "Un nou rumb per a Europa".

Podeu tornar a veure l'acte sencer fent click aquí.

Laura Ballarín, secretària de Política Europea i Internacional del PSC inaugurà l'acte dient que "la Unió Europea ha trobat amb aquesta pandèmia una prova de foc per a trobar el seu present i el seu futur". Si més no, "després d'un inici de resposta asimètrica i descoordinada, vam veure com la UE va saber prendre el lideratge per a donar una resposta comuna i poder fer front a la recuperació econòmica i social del continent". A més, segons Ballarín "els socialistes europeus vam veure com aquest projecte comunitari va fer un pas de gegant, sense precedents en el procés d'integració europea posant en marxa una doble mutualització de caràcter federal: financera i sanitària". Per acabar, Ballarín va definir "la Unió Europea com a escut. Com a escut contra la pandèmia, com a escut contra les desigualtats i la pobresa. Però sobretot com a procés que es creix davant dels reptes, que es fa més forta i resilient. Aquesta és l'Europa que els socialistes catalans venim reivindicant durant molts anys".

Per la seva part, el diputat al Parlament Europeu, Javi  López, digué que "avui, els europeus, podem dir que davant aquest any tant terrible per la humanitat Europa ha estat a l'alçada de les expectatives, del que esperàvem els ciutadans i del que els seus valors representen al món", però que, si més no, "el mundo va a ser diferente después de la pandemia. El mundo reivindicará más justícia, bienes públicos globales, impuestos redistributivos más exigentes. Se va a parecer poco al neoliberalismo de las últimas décadas".

Cristina Gallach, secretària d'Afers Exteriors i d'Iberoamèrica i el Carib, digué que "si hi ha un territori on, tot i la pandèmia, les coses van anar millor, va ser Europa. Vam tenir protecció social, inversions col·lectives per arribar a la vacuna, vam tenir una solidaritat que va permetre tirar endavant els nostres països i la resta del món". Altrament, va dir que "Europa té la voluntat i la determinació de treballar contra el repte de gestionar i reduir les tensions geoestratègiques, de que les institucions multilaterals funcionin millor, que la recuperació econòmica i social no deixi a ningú enrere, de la mobilitat de les persones i de les migracions, i el repte de gestionar els conflictes violents". Per acabar, digué que "volem que les societats vegin que el lideratge europeu és decisiu per les transformacions necessàries i  que tenen les persones i el planeta en el centre dels seus objectius".

Salvador Illa, candidat a la presidència de la Generalitat i secretari d'Organització del PSC definí a Europa com "un model de vida amb un règim de llibertat de democràcies polítiques assentades, amb un règim de creació de riquesa, però combinat també amb un estat del benestar, amb una protecció social mirall per moltes altres parts del mon i que tant necessari s'ha demostrat amb aquesta pandèmia". A més, segons Illa "la pandèmia ens ha recordat que en el món actual no podem defensar la nostra manera de fer les coses sense Europa. Ens ha recordat que sense anar plegats som fràgils". Finalment, críticà el govern independentista per la seva ineficaç gestió i govern, i acabà dient: "senyor Aragonès, un nou fracàs. Senyor Aragonès, facis a un costat. Senyor Aragonès , accepti la realitat, i deixi que hi hagi a Catalunya un govern de servidors públics d'esquerres".

El ministre de Política Territorial i Funció Pública, i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, començà parlant sobre les eleccions a Madrid del passat 4 de maig, dient que "el socialismo de Madrid volverá a ser el primer partido de Madrid. Porque acertaréis, porque estamos con vosotros, porque tenemos materia gris y de la otra para llegar tan lejos como queramos". Seguint en aquesta línia, Iceta digué que "el socialismo español debe perseverar en la línea trazada por Pedro Sánchez. Vacunar, impulsar la recuperación económica, utilizar bien los fondos europeos y mantener una política social vigorosa". També parlà sobre la pandèmia, dient que "de la pandèmia hem après la importància de la ciència, el respecte cap a aquells que en saben, el respecte envers aquells que produeixen, envers aquells que pensen. No podem oblidar aquesta lliçó: no es poden retallar recursos a la recerca i la formació". Per acabar, afirmà que "Catalunya necessita un govern estable. Després d'haver perdut 10 anys, no en perdem 4 més. Un govern que sàpiga compaginar la força de l'economia amb la força de la redistribució, de la solidaritat i de la igualtat. I qui avui pot garantir millor això és Salvador Illa". 

Als documents adjunts a continuació trobareu el targetó de l'acte, així com el manifest que han elaborat el PSC i la JSC pel Dia d'Europa.

 

PDF

Targetó de l'acte

 

PDF

Manifest del PSC i la JSC




Actividad subvencionada por el Ministerio de Cultura y Deporte

Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS