El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

23/03/2021

El Pacte Climàtic de la UE

El passat dimarts, la Fundació Rafael Campalans va organitzar el debat online "El Pacte Climàtic de la UE: una oportunitat per a la reconstrucció social i econòmica de la Catalunya Post-Covid".


Podeu trobar el vídeo de la sessió completa fent click aquí.

L'encarregat de presentar i moderar la sessió va ser el director de la fundació, Pau Solanilla, qui va apuntar que  "el pacte climàtic de la UE és una oportunitat per la reconstrucció de Catalunya en un context de pandèmia. Volem fer aquest debat perquè pensem que és un dels temes centrals de la reconstrucció econòmica i social del  nostre país en un moment en que el lideratge polític de la Generalitat té el cap en un altre lloc". A més, matisà com "la reconstrucció d'una economia basada en la sostenibilitat ha de ser un dels pilars principals d'aquest nou futur de Catalunya i del  país". Segons Solanilla, "la pandèmia ens ha posat nusos davant una situació cabdal com el canvi climàtic.", i que "estem davant d'un canvi de paradigma que molts el veuen com un problema i d'altres el veiem com una nova oportunitat, un nou inici". Aquesta crisi posa de relleu que com a societat "necessitem un nou model de ciutats, noves formes de fer negocis (les nostres empreses han de ser competitives basades en la sostenibilitat) i necessitem un nou model de política i de governança.", i que "al concepto de transición justa, de solidaridad, de no dejar a nadie atrás, le tenemos que dar coherencia y sentido, lo tenemos que desplegar en todos los sentidos".

Javi López, diputat al Parlament Europeu, explicà el Pacte Climàtic des de l'experiència europea, comentant que "el Pacte Climàtic és fruit de la reflexió de les institucions europees, de que Europa necessitava una nova narrativa legitimadora del projecte europeu". A més, aquest pacte no és tan sols això, ja que segons López, "no només és una política contra el canvi climàtic i per la protecció del nostre medi ambient, també és una estratègia de creixement econòmic". López afirmà que des de la Unió Europea "ens comprometem, i ho farem amb una llei vinculant, a ser climàticament neutres l'any 2050 en termes d'emissions d'efecte hivernacle.", però que per tal de fer això sense deixara enrere a ningú "hay que pensar en 3 cosas para hacer una verdadera transición justa: en consumidores, trabajadores e industria".

L'assessora del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Ruth Carrasco, donà un prisma més centrat en Espanya. No obstant, concordà amb l'eurodiputat, tot dient que el Pacte Climàtic "es una de las leyes más importantes de esta legislatura.", ja que "va a ser el marco normativo para facilitar la adecuación de esta nueva realidad. El Pacto Verde Europeo es el reto de nuestro siglo". En la mateixa línia que els anteriors ponents, posà de rellevància la importància de que "esta transición, que va a generar muchas oportunidades, es fundamental que sea justa y no se deje a nadie atrás, ni territorios ni personas.", i que "el reto es inmenso, las oportunidades muy importantes, y en este reto y oportunidades los socialistas no podemos dejar atrás a los más vulnerables". Per acabar, Carrasco digué que "la Unión Europea ha hecho una apuesta fuerte en la que los gobiernos estan comprometidos, y lo que nos falta es que los instrumentos y la gestión de estos fondos funcione". En aquest sentit, va plantejar el repte al que haurà de fer front Espanya, doncs si bé els fons europeus seran molt quantiosos i beneficiosos, l'administració i institucions encarregades de la gestió d'aquests mateixos fons poden no estar a la altura i ser eficaços, pel que la gestió serà crucial.

El diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Terrades, va posar èmfasi en que "les polítiques que s'han de fer al nostre país es basen en 3 vectors: transició energètica, mobilitat, i el de l'agenda urbana". El diputat també va recalcar el que digué Ruth Carrasco, dient que "els fons europeus son una oportunitat històrica que no podem deixar perdre.", però que si més no, "necessitem un govern proactiu, decidit, i que no li tremolin les cames davant del sorgiment de les plataformes a les que estem acostumats a Catalunya". Terrades va posar diversos exemples de la mala gestió de la transició ecològica que ha dut a terme el Govern de Catalunya els últims 10 anys, i que per contra, "nosaltres som decidits defensors de la implementació en profunditat de les energies renovables a Catalunya. Ho hem defensat durant tots aquests anys al Parlament de Catalunya, i ho seguirem defensant". Catalunya en concret, afronta un repte enorme en quant a la descarbonització, pel que "o fem una aposta decidida cap a la transició energètica o no ens en sortirem".

 

PDF

Targetó de l'acte




Actividad subvencionada por el Ministerio de Cultura y Deporte

Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS