El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/11/2020

Ells són pocs, nosaltres som moltes

Aquest dimecres, 24 de novembre, la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya ha iniciat les seves XVI jornades, sota el títol "Ells són pocs, nosaltres som moltes".

Podeu veure la inauguració completa fent click aquí.


La inauguració ha anat a càrrec del primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; Camil Ros, secretari general de la UGT; Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres i representant de la Diputació de Barcelona, i de Jordi Serrano, rector de la UPEC.

Collboni ha començat valorant la importància d'aquesta iniciativa "que va néixer fa 17 anys amb la voluntat d'aplegar el discurs i el contrast d'idees i de punts de vista que hi ha en el sí de les esquerres socials i polítiques al nostre país.", posant èmfasi en el moment "de tensió política i electoral" en les que es fan, fent referència a les eleccions entre Joe Biden i Donald Trump als Estats Units, i pel "temps convuls i complicat de gestionar pels que tenim responsabilitats de govern". Collboni també ha dit que "la crisi de la Covid-19 no només ha accelerat els canvis socials i econòmics que estaven en marxa sinó que, a més, ens ha posat davant del mirall de les contradiccions que tenen les nostres societats.", doncs "ha accelerat la conscienciació i les polítiques de lluita contra el canvi climàtic i en favor de la sostenibilitat, ha accelerat el procés de digitalització". Si més no, Collboni remarca que, per altra banda, "també està posant en evidència l'increment de les desigualtats i com el populisme està aprofitant aquestes mancances per fer proselitisme de les seves posicions". Per acabar, i fent referència al procés electoral d'EUA, el primer tinent d'alcaldia digué que "moltes coses es mouen per sota dels nostres peus, de les societats democràtiques i occidentals, quan tenen lloc fenòmens que ni tant sols les empreses d'enquestes son capaces de detectar". Segons Collboni això "és un toc d'alerta que em de prendre amb molt de rigor i de claredat. Hem de ser honestos amb nosaltres mateixos a l'hora d'analitzar què és el que està passant i quines són les respostes que les esquerres i forces de progrés tenim. Tenir-les les tenim, però falta articular-les.", i que per a fer això "no ens hem de fixar en les conseqüències sinó anar a les causes profundes d'aquestes sacsejades".  

Núria Parlon, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, ha fet referència a les paraules de Jaume Collboni per afegir que també "tenim potencialitats si som capaços de generar nous espais i vincles de confiança, i aprofundim en la necessitat d'enfortir el nostre sistema democràtic davant les amenaces que estem vivint". Fent això, segons Parlon, "preservarem la cohesió social i l'Estat del Benestar, que haurà de fer front a molts nous reptes". Altrament, ha parlat sobre com "el paper de les ciutats davant els temps que s'aproximen serà fonamental.", doncs "tot el que està succeint a dia d'avui i que ajuda a transformar el món, o no, passa a les ciutats".  

Camil Ros, secretari general de la UGT, ha començat la seva intervenció dient que davant aquesta "segona fase de la pandèmia la salut ha de marcar les nostres actuacions.", fent referència al model de jornada via streaming d'aquesta XVI edició, però que "això no ha de fer que ens quedem aïllats i tancats, sinó que en la mesura que ens donin les noves tecnologies puguem fer les nostres activitats i discursos. Tot allò que no puguem fer als carrers o físicament, trobant-nos i organitzant-nos, fem-ho omplint les xarxes de reivindicacions". Ros també ha dit que, com a sindicalista i davant la greu situació en la que es troba el mercat laboral i davant el futur que es planteja, "ens trobem en una crisi que no hem viscut mai. Per primera vegada no és un especulador qui provoca la crisi, sinó que és un efecte de la salut. Això fa que moltes de les polítiques que en altres moments hem fet, ara són diferents. Estem escrivint pàgina a pàgina quina ha de ser la resposta per a aquesta crisi dels drets laborals, socials i de l'economia". Si més no, per a Ros un dels problemes principals és el fet de "com fem front a aquesta realitat en un país retallat" en matèria d'indústria, sanitat i educació. "Per acabar, el secretari general digué que "ens volen pintar un futur negre. Jo us animo a que entre tots no deixem que ens pintin aquest futur negre. Pintem-lo de verd per un futur sostenible millor, pintem-lo de lila perquè hi hagi igualtat real entre homes i dones i pintem també un futur roig ple de drets socials, laborals i de justícia social".

Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres, ha començat agraint a la UPEC per fer l'esforç necessari "en un moment cabdal com aquest", doncs "cal construir espais i propostes alternatives per a la ciutadania, i que tinguem la possibilitat de fer un pensament col·lectiu en unes jornades que són una referència de la construcció de les propostes de les esquerres de Catalunya". Pacheco ha fet un discurs més optimista, fixant-se en pro de les oportunitats que aquesta pandèmia genera, ja que segons ell, "actualment per a les esquerres del nostre país venta un aire favorable en el sentit de la consciència col·lectiva. La ciutadania té consciència del que signifiquen alguns aspectes de la vida per tal de sostenir-la de manera col·lectiva: la salut, les cures, l'alimentació o la higiene", "tothom hem tingut clar que són elements prioritaris per al conjunt de la ciutadania, el que posa a les persones al centre en un estat social i de dret". Per acabar, ha dit resumit la situació com a "és un moment important, amb reptes cabdals i centrals per a que les esquerres ho utilitzin com a palanca per guanyar l'hegemonia necessària del recolzament suficient per poder impulsar el canvi", així com "teixir grans aliances d'esquerres que construeixin alternatives comunes per poder donar camí i recorregut a les oportunitats que tenim damunt la taula", però que per això "fa falta molta generositat, molt compromís i molta claredat d'idees a l'hora de fixar prioritats".

 

PDF

Programa UPEC

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS