16/03/2018
Seminari FEPS-FRC: Compromisos mundials en Canvi Climàtic
La Fundació Rafael Campalans, juntament amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS) va organitzar el passat divendres, 16 de març, un seminari per reflexionar i debatre amb experts acadèmics, polítics, i professionals de la consultoria i d'entitats, entorn al canvi climàtic, la transició energètica, la fiscalitat verda i energia sostenible.
José Montilla, president de la Fundació, va ser l'encarregat d'inaugurar el seminari. Per a Montilla, "una de les responsabilitats dels socialistes és contribuir a explicar i conscienciar sobre canvi climàtic". Els governs, va assegurar, "hauran de prendre decisions difícils i impopulars i sols ho podran fer amb una societat compromesa i conscient que no hi ha solucions màgiques". Montilla va recordar que "són molts anys d'evidència del canvi climàtic, i la manera d'abordar-ho no pot ser sectorial: cal una resposta transversal multidimensional".
Charlotte Billingham, assessora executiva de la FEPS, va explicar els avenços que mica en mica s'estan fent a Europa i va anunciar que la Comissió Europea està treballant sobre quina ha de ser la línia correcta a seguir per lluitar de manera efectiva contra el canvi climàtic.
La primera sessió del seminari "Els acords de París després de Trump: Compromisos en canvi climàtic i transició energètica", moderada per la directora de la Fundació, Esther Niubó, va comptar amb la intervenció de Montserrat Mir, secretària de desenvolupament sostenible, canvi climàtic i polítiques energètiques de la Confederació Europea de Sindicats (ETUC), que va defensat que "els sindicats van jugar un paper molt important en els acords de París" i va alertar que "els treballadors europeus no saben el que els ve al damunt: apareixeran noves ocupacions, sí, però moltes hauran de modificar-se".
Per la seva banda, Robert Ladrech, professor de Política Europea a la Universitat de Keele, va fer un repàs dels compromisos que han pres diferents països europeus en matèria de canvi i les resistències que comença a tenir Trump en alguns estats dels USA, com Califòrnia. La directora de l'Institut per al Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals (IDDRI), Teresa Ribera, va assegurar que "el missatge polític és clar: mirar al passat per tenir present què podem fer en el futur". Per a Ribera, "tot i que el canvi a gran escala serà difícil, hem d'anticipar-nos i acompanyar els canvis abans que el cel se'ns caigui a sobre, perquè, va alertar, el més perjudicat serà sempre el més dèbil".
A la segona sessió, "Polítiques progressistes per a una agenda climàtica: fiscalitat verda i sostenibilitat energètica", moderada per Charlotte Billingham, Carme García Lores, experta en plans estratègics sostenibles municipals i ecosistemes innovadors a la consultora N2E, va assegurar que "l'aposta per una transició energètica genera una ocupació més sostenible, la lluita contra la pobresa energètica i la democratització de l'energia". Per a Garcia Lores, "des de l'esquerra hem de ser capaços de fer un discurs que deixi clar que les polítiques del futur estan estretament relacionades amb la sostenibilitat. Thomas Pellerin-Carlin, investigador de l'Institut Delors en Política Europea, Energia, Innovació, Clima i Defensa, va recordar que la transició energètica no és només la lluita contra el canvi climàtic, sinó que és una oportunitat per replantejar-nos democràcia i la justícia social i tenir una competitivitat diferent basada en la innovació".
En aquesta mateixa sessió, Jordi Terrades, diputat del grup socialista al Parlament de Catalunya, va lamentar que "tot i que tothom està d'acord en què cal lluitar contra el canvi climàtic, a l'hora de la veritat tothom vol que es comencin a fer canvis al sector del costat i no pas al propi" i va alertar que "la no adopció de polítiques mediambientals va en contra del propi sistema econòmic".
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va cloure el seminari tot recordant que "allò que fem avui tindrà conseqüències demà i demà passat i, sobretot, allò que NO fem avui tindrà conseqüències demà i demà passat. Malauradament, però, vivim en un país de negacionisme pel que fa al canvi climàtic". Per a Iceta, "parlar polítiques ambientals és, sens dubte, parlar d'una societat més justa, lliure i vivible".
Intervenció de José Montilla a la inauguració |
Arxiu històric
del socialisme
català
'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació
Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes
Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres
Fundació Europea d'Estudis Progressistes |
||
Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]
T +34 933 195 412