El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

06/07/2015

Progressive politics in fragmented times

El Policy Network i la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS)
Feps, juntament amb el Renner Institut, van organitzar els passats 6 i 7 de juliol una trobada a la Universitat d'Oxford a l'escalf de les darrers eleccions britàniques per analitzar la situació dels partits socialistes i socialdemòcrates arreu d'Europa. Oriol Bartomeus, membre del nostre patronat i responsable de l'Observatori electoral, va participar-hi en representació de la Fundació.

Durant les jornades es va insistir en la transformació de les societats europees, que obliga els partits socialistes a repensar tan les seves propostes com els seus "encoratges" tradicionals. Totes les aportacions van fer èmfasi en un fet visible a totes les societats europees: la classe treballadora ja no és com tradicionalment era, i per tant no és possible mantenir la ficció que els socialistes siguin els seus partits de referència. De fet, una de les claus que es van posar damunt la taula de forma reiterada en els dos dies de discussió va ser que les guies que tradicionalment han lligat el perfil social i la preferència partidista s'han evaporat.

Els participants britànics van posar de relleu l'èxit dels conservadors en l'electorat obrer a les darreres eleccions de maig, mentre que els danesos també exposaven el clar tomb d'aquest grup social cap a posicions euroescèptiques i antiimigració. D'altra banda, es va exposar el relatiu èxit d'opcions més a l'esquerra dels socialistes entre els segments socials que tradicionalment els havien donat el seu suport.  

De tot plegat va quedar en evidència que la societat ja no és el que era, que vivim temps de forta fragmentació i volatilitat, que s'han multiplicat les opcions partidistes, tant a esquerra com a dreta, i sobretot seguint temes que són nous, i que triomfen en part per la incapacitat de socialistes i socialdemòcrates per plantejar una opció clara front les tesis neoliberals.

 

PDF

Programa de les jornades

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS