El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

08/09/2014

La Diada, inici d'un intens curs polític

Aquest setembre iniciem un curs que, des d'un punt de vista polític, serà previsiblement d'alt voltatge. Un curs marcat per una data, el 9-N, on es poden frustrar les expectatives de molts catalans i catalanes.

L'estratègia (equivocada) seguida fins ara pel Govern de la Generalitat fa pensar que difícilment la voluntat dels catalans que surtin a manifestar-se per la Diada es pugui veure satisfeta. Segurament, si aquesta estratègia hagués estat una altra (si el Govern de la Generalitat hagués buscat el diàleg i la negociació necessaris amb el govern espanyol per arribar a un acord polític per celebrar posteriorment una consulta, si no s'hagués precipitat amb la definició d'una pregunta pròpia d'un referèndum que no es podrà plantejar amb la llei catalana de consultes no referendàries, o si no hagués fixat unilateralment una data per a la celebració d'aquesta consulta), i si -per descomptat- el govern del PP hagués demostrat una mínima sensibilitat i voluntat real de diàleg respecte la situació d'insatisfacció generalitzada de Catalunya pel que fa al seu encaix amb Espanya (enlloc del seu atac frontal reiterat a l'autogovern, a la llengua catalana -com ha tornat a demostrar amb la llei Wert-, amb un repartiment injust dels objectius del dèficit, un incompliment de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya pel que fa als compromisos d'inversions, o ajornant la revisió del model de finançament), hauria estat possible esperar dels governs català i espanyol propostes adreçades al conjunt de la ciutadania per a millorar una relació malmesa arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut votat en referèndum pels catalans al 2006.

Però els fets impedeixen pensar en què, amb els actuals governs català i espanyol, sigui possible arribar a un acord que aturi l'erosió continuada de l'autogovern, l'assetjament del model educatiu i d'immersió a Catalunya, i que garanteixi un millor reconeixement del caràcter nacional de Catalunya i del caràcter plurinacional d'Espanya o assoleixi un millor tracte fiscal per Catalunya.

En aquest sentit, estem convençuts que la millor oferta política sobre la taula per sortir de la crisi institucional en què ens trobem és la dels socialistes catalans i espanyols, ja que permetria als catalans votar una proposta d'acord amb Espanya que millorés les quotes d'autogovern, i al conjunt d'espanyols obrir un debat i actualitzar una Constitució en un moment de crisi social i de representativitat que creiem que ho fan necessari. Us convidem a revisar la proposta federal elaborada per la Fundació Rafael Campalans Per una reforma constitucional federal.

Té raó el nou primer secretari del PSC, Miquel Iceta, quan diu que "cap govern té el dret de situar el país fora de la llei", i per això esperem del govern català la màxima responsabilitat pel bé del país i dels catalans. No obstant, esperem especialment del govern espanyol la voluntat política i de diàleg que fins ara no ha demostrat per afrontar el que pot ser un capítol difícil de la història del país...  

Mentrestant, aquest 11 de setembre commemorem 300 anys del final de la guerra de Successió (podeu llegir el manifest del PSC amb motiu de l'Onze de setembre de 2014), i us convidem a gaudir-la tot reflexionant sobre la millor manera de fer de Catalunya un país pròsper, on les persones tinguin oportunitats de trobar una feina digna i no es vegin abocades a situacions de pobresa severa i exclusió; un país just, on els poders públics prioritzin la reducció de les desigualtats que tant ha augmentat en els darrers anys i no castiguin sistemàticament aquells col·lectius més vulnerables ni posin en risc la qualitat dels serveis públics; un país honest, on s'esvaeixi tota ombra de dubte sobre el bon govern de les institucions i la honorabilitat dels seus dirigents; un país on la seva gent se senti i sigui lliure.  

Per això, la Fundació Rafael Campalans seguirà treballant aquest curs per afrontar el que pensem que són reptes i àmbits de treball fonamentals de la socialdemocràcia del segle XXI: reforma i enfortiment del model de benestar, Europa i federalisme. Per una banda, donarem continuïtat a l'informe social 2013 que analitzava l'atur, la pobresa i les desigualtats de Catalunya, amb un nou informe social 2014. Podeu llegir al respecte l'article que trobareu en aquest butlletí de la nova Secretària General del Grup i Secretària d'Ocupació i Polítiques Socials del Partit dels Socialistes de Catalunya, la diputada Eva Granados. I també la intervenció del nostre director de l'Observatori electoral, Oriol Bartomeus, en el debat sobre "Building Participatory Welfare Societies" des d'una perspectiva europea, organitzat per la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS) de la qual som membres, sota el títol "Encara és possible l'Estat del benestar?".  

Precisament amb la FEPS celebrarem una jornada a finals d'any centrada a analitzar l'impacte de gènere de les polítiques d'austeritat en el mercat de treball, en clau europea, titulada "Beyond austerity, towards employment: Progressive econòmic policies for equitable growth and job creation", amb la participació d'importants personalitats acadèmiques i polítiques del conjunt del continent.  

Per tant, esperem poder comptar amb el vostre suport al llarg dels propers mesos, i que aquests i nous projectes en curs, que ben aviat us podrem anunciar, siguin del vostre interès.  

Us desitgem una molt bona Diada!


Esther Niubó, directora de la Fundació Rafael Campalans 

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS