El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

06/02/2014

Presentació de l’´Informe social 2013. Atur, pobresa i desigualtats a Catalunya'

La Fundació Rafael Campalans i l'Àrea de Cohesió Social del PSC acaben d'editar l'Informe social 2013. Atur, pobresa i desigualtats a Catalunya, una publicació que ofereix una detallada diagnosi de l'actual augment de les desigualtats a casa nostra, tot aportant solucions i reivindicant un Estat del Benestar renovat, que torni a ser l'instrument més potent per a la garantia de drets de ciutadania i per a la promoció de la igualtat d'oportunitats.

Esther Niubó, directora de la Fundació Rafael Campalans, va introduir l'acte de presentació del llibre, tot agraint la feina de tots els autors i els col·laboradors que han participat en el procés d'edició. Per a Niubó, "com a progressistes, homes i dones que creiem en un bon model de benestar, considerem que la millor garantia de cohesió i de progés de les societats avançades". "Amb aquest informe -va continuar Niubó- hem volgut, amb tota modèstia, contribuir al debat sobre com fer possible recuperar i enfortir aquest model de benestar de qualitat a Catalunya".

Tot seguit va prendre la paraula la periodista d'El País, Milagros Pérez Oliva, moderadora de la taula, que va recordar que "les desigualtats ja creixien abans de la crisi; aquesta no ha fet més que agreujar-les", i va elogiar l'informe, tot destacant que "aporta dades que contradiuen el discurs que fa la dreta de la inevitabilitat de reforma de l'Estat del Benestar". 

Emili Ferrer, d'Economistas frente a la crisis, va evidenciar que "les polítiques d'austeritat que s'estan duent a terme tenen efectes socials negatius". Per a Ferrer, "s'està tergiversant el sentit de les paraules: austeritat no és desregular, ni és dèficit zero. Austeritat és l'ús eficient de tots els recursos". Ferrer va centar la seva intervenció a desgranar les darreres dades publicades de l'Enquesta de Població Activa, amb dades com que "a Catalunya l'atur ha creix a un ritme superior que a la resta de l'Espanya".

Per la seva banda, Pau Marí-Klose, doctor en Sociologia, va alertar que "la desigualtat ha crescut, molt, i a ritmes molt ràpids". De fet, va alertar que "durant els anys de governs Thatcher les desigualtats creixien en els termes que ho fan ara a Espanya". Marí-Klose coincideix amb la tesi del llibre que defensa que "les desigualtats tenen conseqüències socials, polítiques i econòmiques evidents". Políticament, per exemple, "és evident que qui té les necessitats vitals cobertes participa més en política, fet que fa baixar el suport als partits d'esquerres". 

Pau Marí Klose va insistir en la "necessitat de reforma de l'Estat del Benestar", però "per fer-lo més eficient i redistributiu" perquè, va sentenciar, "la despesa social ben feta és una inversió econòmica clarament rentable".

La diputada al Parlament de Catalunya i secretària de l'àrea de Cohesió Social del PSC, Eva Granados, va cloure l'acte tot recordant que "l'augment actual de les desigualtats evidencia que l'ascensor social està espatllat", i va ressaltar la necessitat que "les reformes de l'Estat del Benestar es facin a través del dialèg constant amb el les entitats socials i sindicals". 


Cliqueu aquí per accedir a l'Informe social 2013.


Amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona



Referències de l'informe als mitjans


El País, 4 de febrer de 2014

El País, 9 de febrer de 2014

ABC, 10 de febrer de 2014 

Crónica global, 12 de febrer de 2014

El Períodico de Catalunya, 13 de febrer de 2014

El Periódico de Catalunya, 16 de febrer de 2014

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS