El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

05/11/2013

Presentació del llibre “Una alternativa progresista”, de Jonás Fernández

La Fundació Rafael Campalans ha organitzat la presentació a Barcelona del llibre Una alternativa progresista. Una respuesta a la crisis económica e institucional de España, de Jonás Fernández, i editat per Deusto Planeta.

Esther Niubó, directora de la Fundació Rafael Campalans, va ser l'encarregada de presentar l'acte, tot destacant el capítol del llibre dedicat a la crisi de l'eurozona i la reforma d'Europa. Niubó va apuntar que els arguments que s'exposen al llibre evidencien que "no hi ha una sortida nacional a l'actual crisi que pugui sostenir l'Estat del Benestar". Per tant, va afegir, coincidint amb l'autor del llibre "és fonamental que la socialdemocràcia lideri l'ambició europeista, garantia d'una sortida de la crisi, ja que és l'únic camí per enfortir les polítiques públiques".

La professora de Dret Constitucional de la UB i editora d'Agenda Pública, Argelia Queralt, va centrar-se en els capítols del llibre dedicats a la reforma de l'Administració i de la política, tot analitzant les seves coincidències i diferències amb l'autor, i subratllant "la importància de reinventar l'espai públic per a l'exercici de la política, eina imprescindible per a fer efectiu un impuls reformador. Per a Queralt, de fet, "un dels principals problemes que ha fet aflorar la crisi actual és la baixa o, més aviat inexistent cultura política a Espanya, no només de la ciutadania, sinó de la pròpia classe política".

Maurici Lucena
, portaveu del PSC al Parlament de Catalunya, va destacar la "solidesa tècnica del llibre, combinada amb la sensibilitat socialdemòcrata de l'autor", i va elogiar-ne "la valentia dels seus plantejaments". Lucena va desgranar el capítol del llibre dedicat a les reformes econòmiques (reforma del sector financer, reforma fiscal, mercat de treball, reforma de pensions,..), i va lamentar que la frase "la socialdemocràcia està en crisi" continuï sent una expressió en plena vigència. Per a solucionar-ho, va apuntar Lucena, "caldria que des de la socialdemocràcia s'anés més enllà del 'no' i hi haguessin respostes propositives, realistes i fonamentades" per fer front a la difícil situació actual i, previsiblement, futura. 

En aquesta línia, l'autor, Jonás Fernández, director del Servei d'Estudis Solchaga Recio & Asociados, va afegir que "el llibre intenta donar respostes reformistes, no només descrivint la realitat, sinó plantejant-ne alternatives de canvi reals". Per a Fernández, "a l'actual crisi polièdrica (econòmica, social, institucional), s'hi suma una evident crisi d'horitzó i esperança, així com una crisi d'instruments que impulsin els canvis".  A nivell espanyol, aquests canvis passen per "una reforma fiscal, una reforma del sistema de finançament, i una reforma de l'estructura territorial del país". A més, va reiterar que "Espanya ha de reinventar l'espai públic per a un efectiu exercici de la política" que passa, va sentenciar, per una "reforma a fons dels partits polítics, instruments amb excessivament elevades barreres d'entrada".


Més informació del llibre, aquí.

"La respuesta europeísta", prepublicació del llibre a El País(18/10/2013)

"La reforma empresarial", publicació a Agenda Pública de l'apartat del llibre dedicat a aquesta qüestió (22/10/2013) 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS