El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

30/05/2013

Presentació a Madrid del document "Por una reforma constitucional federal"

La Fundació Rafael Campalans va presentar ahir a Madrid, a la sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats, el document de treball "Por una reforma constitucional federal", elaborat en el marc d'un seminari reduït impulsat per la Fundació Rafael Campalans i en què s'hi recullen les opinions i les aportacions de Xavier Arbós, Meritxell Batet, Carme Chacón, Jaume Collboni, Miquel Iceta, Eduard Roig, Joaquín Tornos i Francesc Vallès.

Com ja va fer a la presentació de Barcelona, Miquel Iceta, president de la Fundació, va recordar que aquest document  "és fruit de l'encàrrec del primer secretari del PSC, Pere Navarro", i va insistir que "aquesta és una proposta oberta al debat, oberta a les aportacions de qui hi vulgui contribuir", tot recordant que "ens hem cenyit només als aspectes institucionals i territorials". 

Per la seva banda, Pere Navarro va subratllar "la importància de la proposta de reforma constitucional de la Fundació", que respon a la necessitat de "revisar a fons el funcionament de l'Estat de les Autonomies, que acumula problemes importants i que ha hagut de fer front a qüestions impossibles de preveure el 1978". Per al primer secretari del PSC, "la integració dels pobles d'Espanya en un projecte compartit pot i ha de millorar", i en aquesta línia va alertar que "la millor resposta possible a la desafecció entre Catalunya i Espanya (especialment després de la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut) es troba en els plantejaments federals, d'unió en llibertat, d'autogovern i govern compartit.

Navarro va reclamar que "els catalans puguin decidir sobre el seu futur", tot alertant que "aquest procés no pot fer-se de manera unilateral, sense acord entre les institucions catalanes i espanyoles", sempre amb empara legal  perquè "fora de la llei, no hi ha democràcia". Per al primer secretari del PSC, "cada cop són més els que veuen la solució federal com l'única possible i la que millor pot respondre a les inquietuds de la ciutadania avui".

Dos dels professors universitaris que han participat en l'elaboració del document, Joaquín Tornos, catedràtic de Dret Administratiu de la UB, i Eduard Roig, professor de Dret Constitucional de la UB, van ser els encarregats d'explicar el contingut del document. Tornos, que es va centrar en qüestions com el model d'Estat, el Senat i les competències, va constatat que "el model d'estat que defineix la Constitució està esgotat i necessita, sens dubte, un nou impuls". Roig, per la seva banda, va centrar-se en els capítols sobre finançament, relacions Estat i Comunitats Autònomes i Poder judicial, tot concloent que "qualsevol reforma constitucional ha de ser objecte de discussió com més àmplia millor, amb experts i polítics, fugint dels interessos partidistes".

La diputada del PSC del Congrés, Meritxell Batet, també autora del document, va cloure l'acte de presentació tot recordant que "el catalanisme polític ve de lluny" i "aquest catalanisme sempre ha tingut un model d'Espanya que els socialistes catalans reclamem": el del "reconeixement de la pròpia identitat, lligat amb la voluntat d'enriquir el conjunt d'Espanya". Tot i ser conscient que "la proposta federal és un repte difícil", Batet va reivindicar el federalisme com "el model que millors respostes dóna per a una Espanya unida" .

 

PDF

Document (en català)

 

PDF

Document (en castellà)

 

PDF

Intervenció de Pere Navarro

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS