Arxiu Històric del Socialisme Català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

 

 

 

Manuscrits

Clop i Urpí, Salvador

(27 de desembre de 1917 - 29 de setembre de 2005)

Em dic Salvador Clop Urpí nascut a Barcelona l'any 1917. Les meves arrels polítiques provenen de la Joventut Comunista Ibèrica que eren les joventuts del POUM. Partit com tots sabeu en paraules de Joaquim Maurín: "En la història del moviment obrer espanyol el POUM amb els seus encerts i les seves equivocacions és una de les pàgines més boniques i més dramàtiques". Nosaltres vam créixer pensant en fer la revolució algun dia i la vam tenir a les mans, però se'ns va escapar, Nosaltres érem socialistes revolucionaris, crèiem com deia en Marx que "sense revolució no podrà realitzar-se el socialisme".

Anàvem contra la socialdemocràcia perquè estàvem convençuts que eren les crosses del capitalisme i menyspreàvem a Kavensky i admiràvem a Lenin, els bolcheviques i la revolució russa.

Han passat molts anys i molts conceptes han sofert transformacions. L'obrer de la gorra, brusa i espardenyes de principi de segle a desaparegut. Avui l'obrer té cotxe i una segona residència, però el món no viu en pau i hi ha moltes bosses de pobresa i moltes injustícies que sembla que ens rellisquen i volem ignorar. Vull aferrar-me a la idea a les portes del nou mil·leni que el socialisme té futur, però no comparteixo les opinions del laborista anglès Blair quan diu que la lluita de classes ja no existeix, aquestes afirmacions m'omplen d'inquietud, doncs crec que algunes teories del marxisme encara són vàlides, perquè mentre hi hagi explotació de l'home sobre l'home la lluita continuarà entre el capital i el treball.

En resum crec que el socialisme democràtic i en llibertat assolirà en el nou mil·leni els objectius d'un món sense tantes desigualtats socials i desterrarà la injustícia social i agermanarà els pobles de la terra.

24-10-1999
Salvador Clop

PDF

 

 

Col·leccions

 

 

Fundació Rafael Campalans

Diccionari Biogràfic Figures destacades del socialisme català

Manuscrits Reflexions sobre el Socialisme de socialistes ja desapareguts

Butlletí Informació i difusió de materials i activitats de l'Arxiu

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 934 955 447

Financiado por el Ministerio de Cultura y Deporte
Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte