El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

09/06/2012

Fòrum Polític Euromed: la transició democràtica a Tunísia

La Fundació Rafael Campalans va organitzar dijous i divendres 7 i 8 de juny, de manera conjunta amb la Fundació Friedrich Ebert Stiftung, un seminari sobre la transició democràtica a Tunísia, continuant la tasca iniciada fa uns quants anys amb la organització del fòrum polític mediterrani a Barcelona.

Aquest seminari es va celebrar a la seu de la Fundació Rafael Campalans, i es va articular entorn de dues taules. La primera, que es va desenvolupar dijous, va fer un balanç de les transicions democràtiques al Magreb, centrant-se especialment en el cas de Tunísia, que va ser explicat en primera persona pels tres representants de partits i entitats progressistes convidats: Sami Razgallah, membre de la direcció i responsable de comunicació d'Ettakatol (partit socialdemòcrata i de centre-esquerra, membre de la Internacional Socialista, dirigit per Ben Jafaar, actual president de l'Assemblea Constituent); Ryadh Ben Fadhl, secretari general del partit Massar, i membre del Pol Democràtic Modernista, una coalició de centre esquerra; i Mehdi Ben Abdallah, president de l'associació Dimoqratioun i membre del Consell Nacional d'Ettakatol.

Aquesta taula també va fer un repàs de la situació política als principals països de la regió, exposició que va anar a càrrec del responsable de Polítiques Euromed de l'IEmed, Pol Morillas, que va definir a grans trets la situació a la regió parlant de les tres "C": consolidació democràtica, col·lisió entre les forces democràtiques i de l'Antic Règim, com es veu clarament a Egipte; i continuïtat, com és el cas d'Algèria o Síria... Entre d'altres qüestions, en el torn del debat es va parlar del paper de la societat civil, de la divisió de les forces progressistes, i de les similituds amb la transició política espanyola. Precisament, van poder aportar aquesta experiència Anna Balletbó, presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, i Jordi Pedret, advocat i ex diputat al Congrés, i actual responsable del programa de cooperació política Mediterrània a la Fundació Rafael Campalans. Van assistir també al seminari: Pol Gibert, secretari de Política Europea i Internacional de les JSC, i Àlez Saez, diputat del PSC al Congrés per Girona.    

La segona taula, que es va celebrar divendres, va tenir un enfocament més pràctic, centrat en l'estructura i organització d'organitzacions progressistes. En aquesta taula, van intervenir els representants tunisians membres de l'associació Dimoqratioun, que van donar detalls de la seva estructura, característiques i objectius, i també diversos representants de fundacions i think-tanks catalans i espanyols. En concret, van intervenir: Jordi Vaquer, director del CIDOB; Carlos Carnero, director-gerent de la Fundació Alternativas; Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans; i Lothar Witte, director de la Friedrich Ebert Stiftung a Madrid; que van explicar el funcionament de les seves respectives fundacions o entitats i respondre a les preguntes dels representants polítics tunisians.  

Finalment, la trobada va ser molt profitosa per aprofundir en els principals temes de debat polític a Tunísia en aquest moment i per debatre sobre les posicions dels principals partits progressistes del país de cara a les properes eleccions que s'han de celebrar entre març i abril de 2013.  

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

Governar Catalunya. Discursos al Congrés Extraordinari del PSC
Papers de la Fundació

Josep Pallach, 100 anys
Col·lecció Memòria

Moments del socialisme català
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS