El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

06/03/2012

Tomás Alcoverro: “Han segrestat les organitzacions islamistes la primavera àrab?”

El 2011 va arrencar amb l'esclat de les revoltes al món àrab. Molts països de la ribera Mediterrània i del Pròxim Orient viuen en una permanent inestabilitat causada per la pobresa, l'atur. Una contestació social que es va transformar en alguns punts en una oposició als règims de falta de llibertats. Tunísia va ser l'espurna, i la tensió es va anar contagiant a Egipte, Líbia, Algèria, Bahrain, Jordània i el Iemen.

Un any després de les revoltes, la Fundació Catalunya Europa, amb la col·laboració de la Fundació Rafael Campalans, va voler fer una anàlisi del nou escenari que s'entreveu. Presentat i moderat per Eduard Soler, investigador principal del CIDOB, el debat va tenir com a convidat el corresponsal a l'Orient Mitjà deLa VanguardiaTomás Alvoverro, que es preguntava al llarg de la seva intervenció si "les organitzacions islamistes han segrestat la primavera àrab".

Alcoverro va restar importància a la influència de les xarxes socials en l'esclat de la revolta, "tenint en compte, per exemple, que un 70% de la població d'Egipte és analfabeta". Per al corresponsal, van ser determinants en el cas egipci la voluntat d'afirmació de la identitat i, sobretot, per la necessitat d'unes condicions dignes de vida, de casa, de feina. En aquesta taca d'oli de revolucions àrabs, "cal tenir precaució amb les estratègies de contrarrevolució de països com Qatar i Aràbia Saudita, "països de clara tendència immobilista". Per concloure, Alcoverro va fer referència al cas de Síria i la seva situació actual, qualificant-ho "d'autèntic drama i guerra civil".  

Més informació al web de la Fundació Catalunya Europa

 

 

 

 

Activitats realitzades