El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/04/2011

Maternitat i paternitat: polítiques de conciliació

La Fundació Rafael Campalans, en el marc de la nostra col·laboració amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS) -de la qual som membres-, va organitzar el passat divendres, 15 d'abril, una jornada de reflexió sobre polítiques de conciliació. Amb aquest acte, la Fundació ha volgut abordar la problemàtica de conciliar la maternitat i la paternitat amb la vida laboral des de diferents punts de vista, atenent als diversos efectes que es produeixen en l'economia i la societat, intentant, a través de l'anàlisi, la possibilitat de fer-la possible des de l'àmbit públic i privat.

Després de les intervencions inaugurals de Mª Dolors Renau, coordinadora del grup de treball "Dona i política" de la Fundació, i de Rocio Martínez-Sampere, diputada del Grup Socialista al Parlament de Catalunya, que van coincidir en assenyalar la necessitat que la dona guanyi pes en l'esfera pública i en cedeixi en l'esfera domèstica", Zita Gurmai, presidenta de les Dones Socialistes al Parlament Europeu i vice-presidenta de la FEPS, va reiterar el compromís dels socialistes "per una Europa pròspera, amb polítiques de conciliació fortes, prenent com a punt de partida campanyes comunicatives potents".

La jornada va dividir-se en tres taules. La primera, "Conciliació i productivitat. Polítiques d'empresa i casos d'èxit", buscava analitzar l'impacte de les polítiques de conciliació i de la maternitat a l'empresa, les possibilitat de conciliació dins l'empresa privada contemplant noves opcions que no perjudiquin a la productivitat i facilitin la conciliació i la valoració de l'impacte de la maternitat i la paternitat en la productivitat, la motivació i la competitivitat en el treball. És la maternitat un problema per a la promoció laboral? Per respondre a aquestes qüestions es va comptar amb les ponències d'Eva Granados, diputada del PSC al Parlament de Catalunya; Marc Grau,  investigador  al Centre Internacional de Treball i Família de l' IESE Business School, i Isabella Lenarduzzi, directora de JUMP "Empowering Women, Advancing the Economy".

La segona taula, que duia per títol "Polítiques públiques europees en matèria de conciliació i usos del temps" va contraposar els diferents models de polítiques d'usos del temps (del nòrdic al mediterrani, passant pel continental i l'anglosaxó), fent una acurada aproximació a les polítiques de noves organitzacions del temps de treball a l'àmbit català. En aquesta taula vam comptar amb les intervencions de Sara Berbel, directora de la Xarxa d'Inserció Sociolaboral a Barcelona Activa i ex directora general d'Igualtat d'Oportunitats al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya; el professor de Sociologia de la UPF, Gosta Esping-Andersen; i Kati Hellwagner, representant de la Internacional Socialista de Dines al Comitè de les ONG de la Comissió de les Nacions Unides sobre la Condició de la Dona.

La tercera i última taula de la jornada, "L'impacte de les polítiques de conciliació en la maternitat", va analitzar els canvis i tendències demogràfiques a Europa i va estudiar la relació entre la taxa de fecunditat i les polítiques de conciliació. Va resultar molt il·lustratiu l'estudi de la sociòloga i ponent Daniela Bellani, "Las políticas de conciliación en España y sus efectos: un análisis de las desigualdades de género en el trabajo del hogar y el empleo", publicat el 2010 per la Fundación Alternativas. També van intervenir en aquesta taula Alexandra Jachanova, vice-presiednta de l'European Women's Lobby, i Lesia Radelicki, assessora política en temes d'Immigració, gènere i diversitat al Partit Socialista Europeu.

La jornada la van cloure Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, i Judit Tanczos, assessora política de la FEPS.

(Fotografies: Jordi Play)

 

PDF

Las políticas de conciliación en España y sus efectos: un análisis de las desigualdades de género en el trabajo del hogar y el empleo

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

El combate contra la desigualdad
Papers de la Fundació

Informe social. Recuperació econòmica, feblesa social
Col·lecció Informes

Gegants del PSC
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

facebook
twitter

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS