El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

10/06/2010

Antoni Castells: “Catalunya té totes les condicions necessàries per liderar la sortida d’Espanya de la crisi”

La Fundació Rafael Campalans ha presentat aquest vespre el llibre "Reformes més enllà dels tòpics: com pot Catalunya sortir reforçada de la crisi", una publicació que recull vint-i-un articles escrits per professionals i experts de diferents àmbits polítics i econòmics, que reflexionen en positiu sobre la crisi que estem patint, pensant i proposant solucions per a crear una Catalunya més forta, una Catalunya de futur.

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, ha inaugurat la primera de les dues jornades previstes per presentar el llibre, que ha dut per títol “Crisi econòmica i reformes estructurals”. Castells, que ha elogiat la utilitat del llibre com a “full de ruta” que “ens permet mirar més enllà sabent on som ara”, ha assegurat que “tot i que el pitjor de la crisi ja ha quedat enrere, calen ajustaments i reformes per recuperar competitivitat i garantir que tot el que hem aconseguit ho podrem mantenir i consolidar en el futur”. Segons el conseller, “ara és l’hora de la política”, i “política vol dir lideratge per fer unes majories i vèncer resistències; vol dir projecte, establir pactes i arribar a consensos”. Dins d’Europa, ha dit el conseller, “Catalunya té totes les condicions per liderar la sortida de la crisi d’Espanya”, perquè té una base industrial sòlida, un mercat de treball fort, baix en temporalitat respecte de la resta de l’Estat, i ha sabut traduir la crisi en una racionalització i millora de la productivitat”.

Xavier Pont, coordinador del llibre i responsable d’Iniciatives Econòmiques del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat, ha fet un repàs dels capítols del llibre, tot palesant que “aquestes pàgines tenen com a principal objectiu aclarir quins han de ser els ajustaments a aplicar, combatent interessos corporativistes, resistències ideològiques i recels partidistes”.

El catedràtic d’Economia Aplicada de la UAB i Premi Catalunya d’Economia (1994), Josep Oliver, ha lamentat “la manca de consens per un futur que pinta difícil, però esperançador”, tot i que “els marges de llibertat i de maniobra són més estrets que als anys setanta i vuitanta”. Per a Oliver, “ens falta compartir un diagnòstic” que, per a ell, és clar: d’una banda, les hipoteques que marquen el període d’expansió passat i situació actual (expansió demogràfica, col·lapse del sector construcció, pèrdua de competitivitat i creixement excessiu del deute privat). D’altra banda, un atur estructural (s’han destruït 2’1 milions de llocs de treball), una competència internacional accentuada, i una crisi en el disseny de l’àrea euro. Segons Oliver, aquestes “motxilles enormement pesades” només es poden alleugerir amb decisions consensuades.

Guillem López-Casasnovas, catedràtic d’Economia Pública de la UPF i conseller delegat del Banc d’Espanya, que centra el seu capítol a analitzar les polítiques públiques de benestar, ha insistit a assenyalar la “necessitat de ser el més realistes possible davant la situació actual”, i allunyar-se de l’entusiasme, i potenciar allò en què Catalunya és clau: “els Pactes nacionals a què s’arriba al nostre país, fruit d’un fort sentit de pertinença, ens fa ser forts per afrontar la situació millor que a la resta de l’estat espanyol”.

Ha tancat les intervencions Marc Murtra, gerent d’Educació, Cultura i Benestar a l’Ajuntament de Barcelona, que ha apostat per “promoure la marca Barcelona i Catalunya per convertir-se en un pol d’inversió potent”. Segons Murtra, les xifres en stock d’inversions estrangeres evidencien que “estem en una situació privilegiada per continuar creixent en un àmbit en el que som clarament competitius” i en el que “cal que es treballi amb una proposta ben consensuada”.

La segona sessió, Sectors estratègics: construint el futur, tindrà lloc dijous vinent, 17 de juny, a les 19.30hi hi intervindran: Martí Parellada, director de l’Institut d’Economia de Barcelona Jordi Valls, president de l’Autoritat Portuària de Barcelona Marcel Prunera, director general de Promoció Econòmica al Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya Rocío Martínez-Sampere, portaveu d’Economia i diputada del Grup Socialista-CpC al Parlament de Catalunya La cloenda anirà a càrrec del Molt Hble.President de la Generalitat, Sr. José Montilla, i portarà per títol Catalunya com a projecte de futur.


(Fotògraf: Jordi Play)

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS