El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

06/05/2008

Els resultats del 9 de març. Una anàlisi de Fernando Vallespín i Gabriel Colomé

“Catalunya va ser clau en els resultats del 9 de març”. Fernando Vallespín, director del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) i Gabriel Colomé, director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), van coincidir a subratllar, en la conferència organitzada per la Fundació el passat 5 de maig, que a aquests comicis es va arribar en una situació d’empat tècnic (semblava al mes de gener), tot i que en cap moment el PSOE va anar per sota del PP, cosa que sí havia passat a la legislatura anterior.

Fernando Vallespín va assenyalar que el mapa dels resultats de 2008, en què “els socialistes han deixat de ser un partit de sud i han aconseguit guanyar el nord” i “el PP s’ha fet fort a la costa mediterrània, part del sud i centre”, reflexa una paradoxa: el PSOE ha pres consciència que no pot guanyar sense les comunitats històriques (ha d’aprofundir en el tema de la pluralitat territorial), però alhora sap que a mida que aprofundeix en aquesta qüestió, perd suport electoral de la resta d’Espanya. Respecte al cens, el PSOE s’ha quedat tal i com estava, mentre que el PP, sí que ha crescut. Veient quins han estat els resultats, Vallespín va assegurar que “les comunitats autònomes, no només les històriques, s’han convertit en unitats d’acció política de primer nivell”. En aquesta línia, Vallespín va apuntar que “és necessari fer sempre baròmetres autonòmics”, perquè ens explica moltes coses sobre les necessitats i demandes de cada lloc.

Durant la seva intervenció, Vallespín va remarcar que “el que Llamazares va titllar de tsunami bipartidista va ser una de les grans característiques de la campanya”, fet que va quedar reflectit en els resultats: “tots dos partits (PSOE i PP) van guanyar vots: l’un, el PP, va guanyar 500.000 vots (de tipus espanyolista) que van marxar del PSOE; aquest, el PSOE, va compensar aquesta fuga amb els vots d’IU, de part dels nacionalistes i vot, sobretot, regionalista”.

Els grans reptes del PSOE ara, segons Vallespín són, d’una banda, gestionar la complexitat territorial d’Espanya i, de l’altra, aconseguir mantenir el vot d’esquerra radical provinent d’IU i, a l’hora, intentar que no marxi el votant de centre.Gabriel Colomé, per la seva banda, va centrar la seva intervenció en els resultats a Catalunya, i va remarcar que les del 2008 “han estat una segona volta de les del 2004”, en què hi ha hagut sorpreses, com “els 25 escons del PSC, que no eren previsibles”, i un retorn a la realitat, com el pas dels 8 escons d’ERC del 2004 (que eren irreals) als 3 d’ara. Amb el suport de les dades del CEO, Colomé va recordar que “en política, la percepció és la realitat” i, aquest cop, “les enquestes van funcionar gairebé a la perfecció”.

Cliqueu aquí per accedir al butlletí electrònic amb articles que analitzen els resultats del 9 de març.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS