El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

11/02/2022

Presentació del setè Informe Social de la FRC

El passat divendres, 11 de febrer, la Fundació Rafael Campalans va presentar el seu setè Informe Social: "Un nou contracte social per a una prosperitat compartida". Podeu veure l'acte al nostre canal de Youtube, fent clic aquí.

Actividad subvencionada por el Ministerio de Cultura y Deporte

Podeu trobar l'Informe Social complet fent clic aquí

L'acte l'innaugurà el president de la fundació, José Montilla, que apuntà que "a nosaltres les desigualtats socials no ens deixen indiferents. Saber de les dificultats de tantes famílies per a tenir una vida digna no ens deixa indiferents". A més, afegí que "la pobresa, especialment la infantil, la manca d'oportunitats pels joves, la discriminació real de les dones, la injustícia, en general, ens indigna. Perquè creiem en la igualtat". En aquesta línia, Montilla va matisar que "la lluita contra les desigualtats requereix no només de voluntat i compromís, sinó també de coneixement, d'anàlisi de les dades, de projecte polític i de decisions. És a dir, requereix acció política i mesures de govern". En relació a això, el president va defensar que "la FRC vol ajudar al desenvolupament d'aquesta acció de govern amb dades i propostes", i que "hem de seguir dient que la lluita contra les desigualtats ha de col·locar-se al frontispici de l'acció de govern de la Generalitat. No només en l'àmbit de les polítiques socials, sinó en el conjunt de l'acció de govern". Per acabar, Montilla digué que "no ens ha de fer por afirmar que les polítiques socialdemòcrates orientades a lluitar contra les desigualtats són el millor antídot contra els populismes, la millor fórmula pel creixement ordenat de la nostra activitat econòmica i el millor escenari per a la convivència".

La directora de l'Informe Social, Eva Granados, va començant radiografiant la situació actual, apuntant que "se constata que la desigualdad ha crecido en toda España a causa del covid, pero ha crecido aún más en Cataluña", però que "también ha habido unas políticas públicas que han hecho que esa desigualdad no crezca tanto". A més, aquesta crisi és diferent a la de 2008, ja que "los fondos Next Generation son un ejemplo de cómo las instituciones europeas han hecho un giro, una apuesta diferente a la anterior crisis, que se gestionó desde la austeridad, para cambiar el paradigma en la gestión de las crisis económicas y lo que eso supone". Granados va fer un breu resum de cada capítol, per donar pas als ponents.

La primera en parlar va ser la politòloga i coautora del primer capítol, Laia Castellana, que va repassar alguns dels trets més rellevants del capítol, dient que "en la mayoría de los indicadores podemos ver como quien sufre más pobreza o exclusión social son las mujeres, los jóvenes, niños y niñas, las personas nacidas fuera de la Unión Europea, las personas con estudios primarios y secundarios, y las personas en situación de paro". Castellana va posar especial èmfasi en la joventut en diversos aspectes, com ara que "para los jóvenes y debido a nuestra situación de precariedad, en Cataluña haría falta destinar un 110% de nuestro sueldo para poder pagar un alquilar. En el resto de España es del 91,6%".

Pau Marí-Klose, doctor en sociologia i autor del capítol sobre polítiques de benestar, va deixar clar que "la expresión más clara de la desigualdad en forma de pobreza infantil tiene consecuencias muy graves sobre las vidas de los niños". Segons Marí-Klose això "deja cicatrices en salud, en progreso educativo, etcétera, que se arrastran hasta edades más avanzadas", i que per tant, "la desigualdad tiene consecuencias colectivas. Ser un país muy desigual no sale a cuenta por muchas razones. Hay una relación lineal entre los niveles de desigualdad y consecuencias indeseables asociadas a esta desigualdad". A més, va posar èmfasi en la precarietat dels joves, i com aquesta vulnerabilitat crea una indignació que "genera populismes".

L'últim en parlar va ser el professor de filosofia del dret i coautor del capítol sobre desigualtat i predistribució, Borja Barragué, que va fer un anàlisi sobre com Espanya és un país que basa les seves mesures de protecció social en la redistribució ex-post, i no en la predistribució ex-ante com a mesura per a prevenir i fer front a les desigualtats. En relació amb això, segons Barragué, "tenemos que perder el miedo a tocar el mercado. La forma tradicional de pensar cómo solucionar casi todos los problemas en los últimos años ha sido dejar funcionar primero al mercado y luego dar dinero a la gente. Deberíamos perder el miedo a tocar el mercado y a la idea de que el mercado es una institución eficiente que no se debe tocar, y tenemos que solucionar los problemas a través de impuestos y transferencias".

Els mitjans de comunicació s'han fet ressò de l'acte de presentació, i des de la fundació recomanem la lectura dels següents articles:

- Europa press: Fundació Campalans defiende que "potentes políticas sociales" han mitigado la crisis.
- El Periódico: La Fundació Campalans señala los agravios en la desigualdad tras la pandemia.
- Infolibre: El SOS enmudecido de las residencias: un informe concluye que la respuesta al covid fue tardía e ineficaz. 
- Crónica Global: El pilar social europeo y su escudo ante el Covid, punto de inflexión ante la desigualdad.
- La Vanguardia: In Spain we call it socialdemocracia

 

PDF

Targetó de l'acte




Actividad subvencionada por el Ministerio de Cultura y Deporte

Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS