08/05/2020
L'hora de la veritat d'Europa
El passat divendres, 8 de maig el director de la fundació, Pau Solanilla, va participar com a moderador de l'acte online organitzat pel PSC, "L'hora de la veritat d'Europa" amb motiu del Dia d'Europa. El podeu trobar sencer clickant en aquest link.
Solanilla introduí la temàtica i als ponents, tot dient que "el Dia d'Europa enguany és especial per dos motius, pel 70è aniversari de la Declaració Schuman i pel confinament que patim per la crisi del Covid-19".
El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, posà sobre la taula que "Europa sempre ha anat creixent al fil de problemes, de cada problema n'ha pogut fer una oportunitat. No sé si el Covid-19 pot ser una d'aquestes necessitats que creen una oportunitat. Una pandèmia que ens demana més solidaritat, federalisme i mobilització recursos, serà capaç Europa de donar la resposta que molts estem esperant?". En referència a això, afegí que "la crisi que estem travessant necessita més Europa per molts motius: perquè necessita cooperació internacional, mobilitzar recursos i trencar alguna de les cotilles que la pròpia UE ha anat posant. Hem de mobilitzar molts recursos amb pocs ingressos.", i que "estem mobilitzant recursos per a la gent que ho està passant malament. És la nostra obligació, la nostra convicció i prioritat, però això no ens permet oblidar altres prioritats que potser no són d'avui mateix, però són la garantia del demà". Davant d'això, afirmà que "l'única manera de respondre a un problema d'aquesta dimensió és que Europa es cregui el paper que ha de jugar; no un súper estat, però si el de la súper cooperació". Iceta també parlà sobre federalisme al dir que "les institucions més federals són les que han funcionat millor. Un exemple és el Banc Central Europeu. Entre la república popular xinesa i EEUU o hi posem una Europa forta, o no tenim res a dir", i que "Europa té l'oportunitat, i gairebé diria la obligació, de fer sentir la seva veu. Una veu en favor de la cooperació, del federalisme, dels drets i de les llibertats". Per acabar, digué que "aquesta batalla es guanya o es perd amb les opinions públiques.", i que "s'haurien de finançar campanyes d'europeisme a nivell ciutadà. Només Europa, a tot el món, ha trobat l'equilibri entre llibertat, prosperitat econòmica i justícia social".
Laura Ballarín, secretària de Política Europea i Internacional del PSC, començà dient que "Europa la construïm entre tots. Però ens trobem amb dificultats perquè les opinions públiques als diferents estats són molt divergents. (De la crisi) En sortirem reforçats, però ens costarà molt". Continuà dient que "sí que es veu la necessitat imperiosa per tots de fer un salt endavant: transicions ecològiques, econòmiques i socials que havíem d'haver fet i que no acabàvem de prendre el lideratge. Ja no hi ha excuses per a no fer el pas endavant". Front aquesta crisi amb tants reptes i dificultats, Ballarín va dir que "la gran peça angular de la Unió Europea és la solidaritat. Ara mateix està en entredit, però no podem sinó seguir lluitant des de totes les institucions per a donar una resposta que estigui a l'alçada". A més, els eurodiputats "des de Brussel·les lluitem cada dia perquè la resposta de les institucions europees sigui el més ambiciós possible, però ens trobem amb moltes dificultats perquè les opinions dels diversos països són molt contradictòries.", pel que davant d'això i segons Laura Ballarín "tenim el paper de reivindicar el projecte europeu, de manera crítica. Aquesta crisi posa la necessitat d'una resposta europea ambiciosa. Animo a fer de l'europeisme una batalla diària i no només en el Dia d'Europa".
Per la seva part, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, digué que ara "és l'hora de la veritat. Està en qüestió quina resposta dóna Europa en aquesta crisi. Una crisi molt diferent a la de 2008-2010 però que esperem que Europa estigui a l'alçada i sigui coherent amb els seus valors fundacionals". Així doncs, digué que "davant d'aquesta crisi hem de generar certeses en un moment en què hi ha unes condicions extraordinàriament complexes. Els responsables polítics, estiguem a la oposició o al govern, ens toca traslladar a la ciutadania que si hi ha voluntat política hem de ser capaços de posar-nos d'acord a diferents nivells de l'administració, governs i oposició i amb els agents socials". A més, interpel·là a Aragonès, doncs "va dient que necessita recursos de l'estat per fer polítiques a Catalunya, i nosaltres li recordem que això que demana ell a Pedro Sánchez, és el que Sánchez demana a Europa; amb la diferència de que ell està treballant des de la lleialtat i el bé comú".
Finalment, el diputat del PSC al Parlament Europeu, Javi López, va començar la seva intervenció assegurant que "tot aniria molt pitjor si no tinguéssim Europa, i això és bo destacar-ho, però per altra banda les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia seran una prova de foc per l'estabilitat d'Europa". López va posar en èmfasi les diferències existents dins la UE tot dient que "creiem que l'economia verda és motor de creixement, però també motiu de divergències entre estats. És un tema central. Hi ha d'haver convergència en temes socioeconòmics a tot Europa.", i que des del PSC i partits socialistes "lluitem contra l'egoisme i el de dogmatisme egoista d'alguns països, més propi d'una religió que de la política. La sentència del Tribunal constitucional alemany n'és un exemple". A més, digué que ara "tenim l'oportunitat més important des de 1985 de redibuixar la frontera entre mercat i estat a favor de l'estat. Però vigilem perquè més estat no vol dir automàticament més internacionalisme". Si més no, des del Parlament i les institucions Europees, "una llarga llista de socialistes catalans han contribuït a la construcció europea, amb persones en llocs clau, i estem molt orgullosos de la petjada que hem deixat i que continuarem deixant".
Targetó de l'acte |
08/07
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Lleida
29/06
XVIII Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya
27/06
Presentació del llibre "Manuel Royes. Una trajectòria política al servei de les persones"
21/06
Seminari: Intel·ligència Artificial ètica en un món geopolític
28/05
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Sant Feliu de Guíxols
27/05
Jornada "Reduir les desigualtats a Catalunya"
19/05
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Sabadell
05/05
Presentació de'Moments del socialisme català' a Barcelona
24/11
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Mataró
19/11
FEPS - Capitalisme Digital. La missió d'Europa: un camí autònom per a la dècada digital?
13/11
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Figueres
29/10
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala
29/10
En record de José Antonio González Casanova
28/10
XII Fòrum EUROMED: “Digitalizació i New Green deal: implicacions per als països de la riba del Mediterrani”
18/10
XIII Seminari sobre populisme i xenofòbia
30/09
"Hablamos de Europa. El futuro de Europa tras el Covid" de la Fundación Pablo Iglesias
14/06
X Fòrum Euromed. Una migració basada en els drets humans i dels treballadors: formulant propostes polítiques
30/05
Presentació del llibre "La República de la reputación"
21/05
El futur de la cultura a la Unió Europea
17/05
La Fundació celebra la proposta de Pedro Sánchez de nomenar Meritxell Batet presidenta del Congrés i Manuel Cruz president del Senat
06/09
Els fets del 6 i 7 de setembre: un any després
28/06
Euromed 2018: La veu de les dones a les dues ribes de la Mediterrània
06/06
La Fundació celebra el nomenament de Meritxell Batet i Josep Borrell com a ministres del nou Govern de Pedro Sánchez
25/05
Seminari FEPS-FRC: Compromisos mundials en Canvi Climàtic
02/02
La Fundació Rafael Campalans lamenta la mort de Josep Verde i Aldea
16/12
Seminari "Les desigualtats i el futur del treball. Quin ha de ser el paper dels partits progressistes?"
24/11
Presentació del postgrau UB-FRC "Socialdemocràcia, polítiques públiques i nous riscos socials"
16/11
La Fundació Rafael Campalans lamenta la mort de Francesc Casares
08/07
La crisi dels refugiats: el gran fracàs del projecte europeu?
05/07
Presentació de l'informe sobre l'estat de la Unió Europea "La encrucijada política de Europa"
17/06
Dossier del CIDOB i Politikon: perspectives i escenaris del Brexit
07/06
Cinquena edició del seminari sobre xenofòbia i extremisme ideològic
30/06
La Fundació lamenta la mort de Raimon Martínez Fraile
11/06
El reconeixement de l'Estat Palestí i la solució dels dos Estats: hi ha marge per a l'esperança?
10/06
L'Estat de la Unió Europea: desafiaments interns i externs
04/06
Quarta edició del seminari sobre xenofòbia, populisme i extremisme ideològic
04/06
Una política econòmica alternativa i moderna per a un projecte progressista
16/04
Seminari "El paper del socialisme en l’era del malestar democràtic"
23/03
En record de Joan Cornudella en el 30è aniversari de la seva mort
23/02
Presentació del llibre "Cataluña, federación o independencia", de J.A.González Casanova
26/01
Presentació de l'"Informe social 2014. Desigualtats i exclusió social a Catalunya"
15/12
Ponència d'Isidre Molas. L'opció federalista: dels orígens al segle XXI
12/12
Els efectes de les polítiques d’austeritat en el mercat de treball, des d’una perspectiva de gènere
12/12
Oriol Bartomeus, al simposi "Next Left" de la FEPS
10/06
Presentació de l’informe sobre l’estat de la Unió Europea "La ciudadanía europea en tiempo de crisis"
05/06
Presentació del document “Por una reforma federal del Estado autonómico”
06/05
Presentació de "La economía socialdemócrata. Crisis y globalización", de Francisco Blanco
05/05
Progressive Governance Conference
27/11
Isidre Molas, medalla d’honor de Barcelona
25/11
Seminari "La política industrial europea després de la crisi financera mundial"
11/11
Més enllà de l’austeritat i el creixement: veus establertes i emergents d’un projecte de prosperitat compartida a Europa
08/11
Nou número de "Cuadernos de Alzate"
07/06
Antón Costas: “La desigualtat és un dissolvent poderosíssim de la cohesió social, que acaba provocant extremisme ideològic i populisme polític”
30/05
Presentació a Madrid del document "Por una reforma constitucional federal"
22/05
Diego López Garrido: “No és possible pensar en un projecte europeu sense solidaritat i convergència entre els seus estats membres”
22/05
Jornada per una Europa pròspera i progressista a Leipzig, amb motiu del 150è aniversari de l’SPD
16/05
Presentació a Barcelona del document "Per una reforma constitucional federal"
16/05
Per una reforma constitucional federal
11/05
Massimo D’Alema: “En només deu anys hem passat d’una UE solidària i social a una UE totalment immersa en el paradigma de l’austeritat que dicten els neoliberals”
21/04
El PSC participa a la conferència política del Partit Laborista Escocès i constitueix un comitè d’enllaç per fer un seguiment de la campanya del referèndum escocès de 2014
13/05
Europa, federalisme, socialdemocràcia XXI
09/05
Per una Europa alternativa, que lideri una sortida justa de la crisi
09/05
Jesús Caldera: “A Catalunya es destruiran 160.000 llocs de treball amb la reforma laboral aprovada pel PP”
08/05
"La rereguarda en guerra. Catalunya, 1936-1937", de José Luis Martín Ramos