El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

22/11/2019

Jornada FEPS -FRC. 'El Futur del Treball és Ara'

El passat divendres 22 de novembre, la Fundació Rafael Campalans va organitzar, junt amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), una jornada sobre el futur del treball: "El futur del treball és ara".

La inauguració va anar a càrrec del president de la fundació, José Montilla, el qual va introduir els reptes principals als que haurem de fer front davant la digitalització. Pel president, "les tecnologies ofereixen noves oportunitats al món productiu. El canvi tecnològic augmenta la producció, els salaris i la renta per càpita. La recerca en aquests camps és una oportunitat i un repte que no podem passar per alt". Si més no, "aquest canvi tecnològic fa que l'economia s'hagi d'adaptar.", doncs "la robotització elimina llocs de treball però també crea nous nínxols de treball". Per tant, segons Montilla "hem de construir un nou consens polític, social i econòmic per tal que hi hagi un creixement que vagi de la ma de la cohesió social. Ens interessa desenvolupar el canvi tecnològic tenint com a centre principal la lluita contra les desigualtats. Cal buscar i formular polítiques i formes d'abordar els possibles efectes negatius que tindrà aquesta revolució". 

Per part de la FEPS, l'encarregat d'inaugurar l'acte va ser David Rinaldi, director d'estudis i polítiques, que explicà que "aquesta jornada  serveix per a posar en comú els debats que estem tenint a Europa i a Espanya respecte aquest tema. Compartir punts de vista i formes d'abordar els reptes que se'ns plantegen de cara al futur". A més, digué que "la socialdemocràcia ha de trobar l'equilibri entre la voluntat i necessitat de ser campions en innovació d'una economia que mira al futur i, al mateix temps, assegurar-nos que això es fa amb un total respecte als nostres valors fundacionals". Rinaldi també fou crític, dient que "a Europa s'han fet errors crucials quan calia ser precís. Hem fet polítiques econòmiques nefastes a l'hora de minimitzar les desigualtats socioeconòmiques en pro del creixement econòmic i pels beneficis de les empreses". 

La presidenta de la FEPS, Maria Joao Rodrígues, va dir que "hem de donar suport als agents socials i sindicats, com també millorar el nostre sistema social. Cada treballador ha de ser protegit sigui quin sigui el seu sector o feina que desenvolupi".  A més, digué que "necessitem entendre que ja estem dins de la propera fase de la revolució digital." i que "els robots estan substituint a les persones, però no tots els treballs són substituïbles". Seguint la línia de Montilla, acabà dient que "el canvi tecnològic pot aportar molts beneficis com a consumidors, treballadors i ciutadans. Els progressistes hem de fer polítiques enfocades a serveis socials com l'educació i enfortir sistemes de protecció social davant aquest futur incert". 

La moderadora de la primera taula de debat i cap de gabinet de la presidència de la FEPS, Ahinara Bascuñana, plantejà diverses preguntes a cada ponent per tal de donar pas al debat, així com fer preguntes durant les seves intervencions per tal de fer més fluida la primera taula. 

Així doncs, Juanjo Lavergne, de Riders x Derechos, explicà alguns casos concrets de les irregularitats i explotacions diverses a les que han de fer front dia a dia aquest col·lectiu, i la línia de funcionament de la seva  plataforma. Un dels molts exemples que explicà va ser que "el repartidor lo único que puede hacer es acatar órdenes. Hay un control exhaustivo. A estos chicos les controlan por cada pedido que realizan, no cada semana o mes como la regla general. Es un control máximo". 

L'inspector Laboral i de la Seguretat Social, Juan Ignacio Marín, i enllaçant el debat amb el ponent anterior, explicà que "de todos los juicios que ha habido en estas plataformas, todos derivan de inspecciones de trabajo. Aunque tendrían que ser los sindicatos los que lo hagan. Eso demuestra cómo de difícil es destapar la precariedad en estos puestos de trabajo". Marín, crític en tot moment, digué que "'en la jurisprudencia existente era muy dificil apoyarse para levantar los falsos autónomos. Comienza a haber un cambio jurisprudencial. Aunque la batalla sigue siendo muy desigual". 

Lucía Velasco, membre del Grup d'Experts en l'impacte de les transformacions digitals en els mercats de treball de la UE, digué que "regular a nivel nacional es más fácil en aquellas plataformas que tienen personas físicas trabajando, desplazándose a pie de calle. Pero la realidad se eleva a un nivel digital que no vemos. Ahi está el reto. Cómo controlamos algo así". Velasco, més a favor d'aquesta digitalització, tingué un debat intens amb Ignacio Marín, el qual veia la digitalització com un veritable perill pels drets dels treballadors. 

Per la seva part, el sindicalista d'UGT, José Antonio Pasadas, fou crític amb el món sindical, dient que "desde los sindicatos hemos llegado tarde. Siempre nos hemos sentido más cómodos en el lugar del trabajo. Al encontrarnos con que no hay un lugar de trabajo fijo, nos hemos visto desplazados de nuestra zona de confort". 

Amb tot, es generà un debat d'alt nivell entre els ponents on es tocaren un ampli espectre de temes relacionats amb aquesta problemàtica, des de la jurisprudència, a la política, els treballadors d'aquesta economia de plataforma, i propostes d'acció per a fer-hi front. 

La directora de la fundació, l'Esther Niubó, va ser l'encarregada de moderar la segona taula, on va contextualitzar el moment en el que ens trobem tot explicant com "la irrupció de les tecnologies genera noves desigualtats i tensions, algunes de les quals, però, ja eren estructurals. Tot i així, les tecnologies poden obrir una finestra d'oportunitat per impulsar un desenvolupament més sostenible i just". Niubó va plantejar diversos interrogants oberts als ponents per tal de donar pas al debat. 

L'assessor de Polítiques Digitals de la FEPS, Justin Nogarede, defensà que "mai hem decidit, com a societat, com volem donar-li ús a aquesta tecnologia. La tecnologia no és abstracte. Nosaltres la creem, pel que nosaltres li donem l'ús que vulguem". En la mateixa línia, Nogarede digué que "hem d'aplicar un control actiu d'aquesta revolució tecnològica. Hem de fer-ho  a través de polítiques públiques eficients, ja que si deixem decidir com serà el futur als mercats, aquest serà un futur sense treballs, amb alts nivells de desigualtats, i amb un planeta insostenible". 

Catalina Jordi, professora d'Economia Aplicada i Economia del Treball a la URV digué que "estem en un moment de canvi estructural des de tots els punts de vista. La tecnologia porta 30-40 anys transformant les nostres vides. Es generaran noves necessitats que hauran de ser cobertes per nous llocs de treball". A més, introduí la idea de gènere i del temps, tot dient que "quan parlem sobre el futur del treball hauríem d'introduir el concepte de tenir una traçabilitat del treball. També és important tenir en compte els usos del temps. No pot passar que tornin a caure els treballs de cures a les dones". 

Una de les impulsores d'aquest seminari i dels grups de treball que s'han fet durant aquest 2019, la professora d'Economia Aplicada a la UB, Encarna Perán, es posà d'acord amb en Justin, tot dient que "no podem deixar que la tecnologia faci tot allò que vulgui el mercat. Hem de dirigir-la cap el futur que volem. Hem de fer polítiques i reformes centrades en les persones en aquest camp". A més,  apuntà que "la desregulació ha generat un problema de polarització i desigualtat molt greu. Un problema de pobresa laboral, és a dir, treballadors que son pobres i no arriben a final de mes. No tenim protecció, tenim desprotecció social". 

Per tancar la jornada, el coordinador dels  seminaris i professor de Dret Laboral i Protecció Social a la Universitat de Girona, Ferran Camas, donà les gràcies als assistents, participants dels 4 seminaris que s'han fet al llarg de l'any, i presentà el llibret resultant que s'ha fet d'aquestes sessions, on s'han transcrit les intervencions de tots els participants. Camas, a més, explicà de forma resumida les 4 ponències d'aquests seminaris que van anar a càrrec de Raymond Torres, Núria Oliver, Borja Suárez i Jesús Cruz Villalón, tots 4 especialistes en àmbits relacionats amb el futur del treball i digitalització. 

La impulsora principal d'aquestes jornades, la cap d'Àrea de Polítiques Socials, Econòmiques i Institucionals del PSC, Eva Granados, celebrà aquest seminari ja que "estem en l'any del centenari de l'Organització Internacional del Treball. Hem de valorar el que ha significat i significa com a motor de la reducció de l'explotació arreu del món". A més, digué que "des del socialisme sempre treballarem amb el treball com la nostra centralitat. Ens toca equilibrar les relacions laborals i de poder que es generen en aquest". A més, digué que "no volem discutir sobre el futur del treball o si hi haurà treball, sinó com volem que sigui el treball del futur. El canvi és difícil, ve ràpid i sembla injust, però a nosaltres ens toca fer que no sigui així, que no sigui disruptiu".

Per tancar la jornada parlà el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el qual començà tot fent menció a la figura que dóna nom a la nostra fundació: "Una de les feines de Rafael Campalans va ser la de director de l'escola del treball. Per a nosaltres els socialistes aquest debat és crucial. Som el partit dels treballadors, volem ser el partit dels drets i del futur. No abordant la qüestió del treball estaríem mancant en la nostra raó de ser". A més, Iceta digué que "no pot haver-hi un món sense activitat productiva, sense que les persones es puguin sentir útils. Hem d'acceptar un desenvolupament tecnològic sense renunciar a una societat amb participants que se sentin útils". En Miquel també digué que "tenim un projecte polític basat en la ciutadania i la cohesió social. És possible la cohesió social sense treball? Potser haurà de ser un treball molt diferent al que coneixem de sempre.", i que "des del 'esquerra sovint es té la sensació de que arribem tard a les coses. Jo crec que ara podem arribar a temps. El futur del treball és ara". 

Les fotos de la jornada les trobareu al nostre àlbum a Flickr: https://www.flickr.com/photos/socialistes/albums/72157711929662212

Podeu baixar-vos també el llibret sobre el Futur del Treball i els resums de les 4 sessions als arxius adjunts a continuació.

 

 

PDF

Biografies ponents

 

PDF

Resums de les 4 sessions

 

PDF

Llibret sobre el Futur del Treball

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS