El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

12/12/2014

Oriol Bartomeus, al simposi "Next Left" de la FEPS

La Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), de la qual la nostra fundació és membre, va celebrar els passats dies 12 i 13 de desembre un simposi Next Left amb experts de diversos think tanks europeus.

Dins el panel 1 del simposi "In the name of whom? Progressives in a search for a new societal alliance" va intervenir l'Oriol Bartomeus
politòleg, analista polític i electoral i membre del Patronat de la Fundació Rafael Campalans.

Sota el títol "The emergence of the new politics: Podemos", la ponència de Bartomeus va girar entorn a la idea que Podemos no és només un partit d'esquerres que atrau votants a l'esquerra del PSOE. Segons les enquestes recents, va recordar Bartomeus, Podemos és capaç d'atraure suport en una àrea ideològica molt ampla. El seu objectiu no és ser el competidor del PSOE per l'esquerra, sinó reemplaçar-lo com a força majoritària. Segons el CIS d'octubre, Podemos és la primera força entre els votants d'esquerra, clarament, però també és la primera en el centresquerra, i és capaç d'obtenir el doble de suports que PSOE o PP entre els electors situats al centre.

A més, en la seva ponència Bartomeus assegura que l'emergència de Podemos no s'explica en termes d'esquerra i dreta, sinó que expressa un nou conflicte, lligat a la crisi econòmica i a la manca de resposta per part dels actors tradicionals: és el crit de milers i milers de votants que han estat esperant una respota que no ha arribat. Per entendre Podemos, insisteix, cal anar a la base del problema. No és només un rival electoral, és un autèntic desafiament polític per als socialistes, que els obliga a trobar una resposta a la pregunta sobre què ha de ser la socialdemocràcia en un món com l'actual. És, insisteix Bartomeus, una resposta que els socialistes no han contestat, i és precisament aquest silenci el que fa crèixer Podemos. 

La ponència sencera d'Oriol Bartomeus serà publicada pròximament per la FEPS. Un cop publicada us ho comunicarem

 

PDF

Programa del simposi

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS