Arxiu Històric del Socialisme Català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

 

 

 

Properes activitats

Dijous
10/03

PSC (Reagrupament). L'opció socialdemòcrata catalana (1974-1978)

Isidre Molas: "Pallach va ser un socialista moderat, però no moderadament socialista"

La Fundació Rafael Campalans ha presentat el llibre PSC (Reagrupament). L'opció socialdemòcrata catalana (1974-1978), una publicació coordinada per Marcel Gabarró, professor de Blanquerna-URL. Isidre Molas, president de la Fundació i del PSC, ha esta l'encarregat de presentar l'acte, tot recordant que aquest llibre "és testimoni de la història, i qui millor pot explicar la història és qui la va viure".

Molas ha centrat la seva intervenció en Josep Pallach, "una gran figura del socialisme català, exemple de coherència política indispensable en qualsevol tipus d'acció política". Molas va elogiar la figura de Pallach, algú que "va ser sempre socialista, un socialista modern, però no moderadament socialista".

Marcel Gabarró, coordinador de la publicació, ha elogiat la idoneïtat del llibre, "útil per als que van viure aquells anys, però també per als joves que vulguin saber més d'aquella època", i ha descrit cadascuna de les parts del llibre: una primera part, dedicada a la figura de Josep Pallach, tant des de la vessant biogràfica com política; una segona, que comprèn el període de la constitució de partit RSDC Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya l'any 1974 fins a la mort de Josep Pallach l'any 1977; i una última part, on es recull l'època del Front d'Esquerres i del Pacte Democràtic fins al Congrés de la unitat dels socialistes catalans.

Per la seva banda, qui va ser ministre d'Indústria, Joan Majó, i l'advocat Josep Verde, han coincidit en traçar un reconegut personal per aquells quatre anys, 1974-1978, "que van culminar en el que ara és el PSC", ha recordat Verde. Tots dos han desgranat anècdotes viscudes i converses mantingudes, i Majó ha aprofitat la seva intervenció per compartir amb els assistents el contingut d'una carta entre Joan Reventós i ell mateix, recordant el procés d'unificació dels socialistes. Majó ha conclòs que "la Catalunya present és hereva d'aquella unificació, i la futura també ho ha de ser".

El primer secretari del PSC, José Montilla, ha tancat l'acte tot insistint en la necessitat que "ens sentim orgullosos de la nostra història, i del paper que hi han jugat els socialistes". L'expresident de la Generalitat ha rememorat la figura de Pallach, tot remarcant la idea que "va tenir raó massa aviat", com descriu Joan Tàpia a les pàgines del llibre. Montilla, a més, ha apuntat que "tot i estar parlant de fa més de trenta anys, hi ha coses que es mantenen a l'actualitat, com són els valors i les conviccions per seguir treballant per un projecte majoritari que il•lusioni els ciutadans que se senten d'esquerres". Montilla creu que ara més que mai "cal generositat, intel•ligència, coratge i rigor" per "seguir dibuixant un projecte majoritari per a tots els catalans".

(Fotografies: Andreu Adrover)

Aparicions en premsa:


Avui-El Punt, 11 de març

 


 

Divendres
30/04

Leonor Serrano, una feminista innovadora

La Fundació Campalans va presentar ahir el llibre de Leonor Serrano Tiempos Nuevos, corresponent al número 9 de la col·lecció “Memòria” de l’Arxiu Històric. L’acte va tenir lloc a la Sala “La Cuina” de l’Espai Francesca Bonnemaison.

Imma Moraleda, secretària de polítiques de les dones del PSC, va destacar la importància de rescatar la memòria de les dones, i en concret de les dones socialistes que han contribuït a la lluita per la consecució dels drets de què gaudim avui en dia. Va incidir, però, en la necessitat de continuar pel camí iniciat per pioneres com Leonor Serrano, i va fer palesa la vigència del seu pensament.

Per la seva part Mariona Ribalta, historiadora, va presentar la trajectòria vital de l’autora a qui definí com “una dóna valenta que anà a contracorrent i trencà motlles. Com a feminista i com a pedagoga és un referent que no ha tingut el reconeixement que és mereix”.

En la darrera intervenció el president de la Fundació Rafael Campalans i del PSC, Isidre Molas, va destacar el caràcter innovador del seu pensament feminista, més avançat i més actual que el de Clara Campoamor. Molas va fer una valoració global del seu pensament i de la seva obra, destacant la importància que Serrano donava a la cultura com a element clau per avançar cap a una societat lliure i democràtica on triomfin els principis de la justícia social. Aquesta idea la resumí en una frase de l’autora que defineix el seu pensament “Caudillos no, ideas si”

 

 

Activitats Realitzades

 

 

Fundació Rafael Campalans

Diccionari Biogràfic Figures destacades del socialisme català

Manuscrits Reflexions sobre el Socialisme de socialistes ja desapareguts

Butlletí Informació i difusió de materials i activitats de l'Arxiu

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 934 955 447

Financiado por el Ministerio de Cultura y Deporte
Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte