El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

19/01/2009

Conferència del conseller Antoni Castells a Londres

La Fundació Rafael Campalans, juntament amb el Centre Cañada Blanch de la London School of Economics (LSE) va organitzar, el passat 15 de gener, una conferència amb Antoni Castells, conseller d’Economia i Finances de la Generalitat. L’acte, que duia per títol “A leading role for Catalonia in a forward-looking Europe”, va ser presidit pel profesor d’Història, Paul Preston, i introduït pel periodista Lluís Foix.

El conseller Castells va començar la seva intervenció expressant les dificultats a l’hora de posar títol a la conferència –“Un paper de lideratge per a Catalunya en una Europa que mira endavant”- dubtant de quina era la millor manera de definir Catalunya en anglès: “a country? A nation? A state? A region?” Finalment va optar per una “leading Catalonia”.

La xerrada va tenir com a protagonista inicial i principal l’actual crisi econòmica i l’impacte que pugui tenir sobre Catalunya. Segons el conseller, “la crisi ha estat originada, en part, i en tot cas, ha posat en evidència, algunes febleses estructurals de la nostra economia: el pes excessiu del sector de la construcció, el dèficit per compte corrent del 10% del PIB, la manca de competitivitat, l’atur estructural”. Així, per sortir de la crisi, “és imprescindible restablir la competitivitat de la nostra economia” i, en aquest sentit, el conseller Castells va assegurar que “les sòlides bases industrials de Catalunya permeten fer front a la recessió en millors condicions que la resta de l’Estat”, i va remarcar que “si bé ara comparteix capitalitat econòmica amb Madrid, el temps mostrarà que Catalunya sortirà d’aquesta crisi reforçada, havent recuperat, sense discussió, la capitalitat econòmica d’Espanya”.

En aquesta línia, Antoni Castells va defensar una personalitat econòmica pròpia (que no independentisme econòmic), amb instruments per poder expressar-la i lluitar per estar al capdavant. Per això va cloure la xerrada amb tres consideracions. En primer lloc, l’afirmació rotunda que “Catalunya reclama instruments i recursos per poder dur a terme les polítiques que avui són necessàries” (...), i en la mesura que molts d’aquests instruments i recursos estan a mans de l’Estat, “Catalunya reclama objectivitat i rigor” per poder competir amb Madrid per a la capitalitat econòmica.

En segon lloc, Catalunya com a “”vella nació”, amb una llengua i cultura mil·lenàries. Castells va recordar que “la societat catalana no viu com un problema l’existència de dues llengües oficials i d’ús social al nostre país”. Més enllà de la llengua, però, el conseller va insistir en els dos objectius fonamentals de l’ideari del catalanisme polític: l’autogovern de Catalunya i la implicació a fons en l’Estat espanyol per transformar-lo i modernitzar-lo.

En tercer lloc, la defensa d’una Europa amb veu pròpia, més present al món i més capaç d’actuar unida davant dels problemes comuns. Una Europa més forta econòmicament, més cohesionada socialment i més present al món en defensa de les causes més justes. I Catalunya hi ha de contribuir per fer-ho possible.

Text de la conferència

PREMSA:
Avui, 9 de gener de 2009 Telenotícies Vespre (TV3), 15 de gener de 2009

Avui, 16 de gener de 2009

El Periódico de Catalunya, 16 de gener de 2009

El País, 16 de gener de 2009

La Vanguardia, 16 de gener de 2009

ABC, 16 de gener de 2009

La razón, 16 de gener de 2009

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS