El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

23/07/2008

Jordi Valls: “Cal superar la idea Catalunya-Europa i pensar que el nostre mercat és i ha de ser el món”

La Fundació Rafael Campalans ha presentat el segon número de la seva col·lecció “Informes FRC”, dedicat a reflexionar entorn al model productiu català. A l’acte de presentació de Reptes de la competitivitat catalana: reflexions al voltant de la transformació del model productiu català, que es va fer a l’Edifici del Vagó de l’Escola Industrial de Barcelona, hi van intervenir Xavier Pont, coordinador del grup de Política Industrial de la Fundació Rafael Campalans, Jordi Valls, president de l’Autoritat Portuària de Barcelona i exconseller de Treball i Indústria, i Andreu Morillas, secretari d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya.

Xavier Pont va ser l’encarregat d’explicar breument el contingut de la publicació i l’origen del grup de treball de la Fundació, “un grup de professionals de diversos àmbits, amb una mitjana d’edat jove (35 anys) i amb moltes ganes d’aprendre i de proposar idees”. Pont, a més, va destacar la qualitat dels textos que conformen el llibre, i la idoneïtat de la tria d’autors.

En el seu torn d’intervenció, Jordi Valls va defensar la solidesa del teixit industrial català, tot i el procés de fragmentació que viu en els nostres dies. Valls considera que “cal apostar per la indústria, perquè per a nosaltres continua sent el principal sector”. Valls, a més, va apuntar que “es necessiten instruments reals, i no només teories, per afrontar la situació de crisi econòmica actual”, unes eines que, segons ell, passen per, en primer lloc, “superar la idea de Catalunya-Europa i pensar que el nostre mercat és i ha de ser el món”, i “utilitzar la marca ‘Barcelona’ per a donar-nos visibilitat”.

D’altra banda, Valls també va insistir en la necessitat de tenir “major dimensió, intentant que des de l’esquerra s’avanci cap a la participació en el sector privat”. A més, va destacar que “un dels nostres punts forts és el coneixement en determinats sectors (com el portuari) i, per tant, cal utilitzar-lo per vendre la nostra experiència fora”, i va concloure la seva intervenció recordant la importància d’enfortir l’estratègia metropolitana.

Andreu Morillas va assenyalar que “la competitivitat és fruit d’un conjunt de factors que fan augmentar la productivitat d’un país i, per tant, fan que es guanyi mercat”. Segons Morillas, l’economia catalana en aquests moments compta amb “un sector financer important, que ha nucleat sectors industrials potents, tractors de la resta de l’economia”. A més, va indicar que “a Catalunya disposem d’empreses mitjanes molt dinàmiques, amb gran capacitat de creixement, així com unes infraestructures d’acollida (com el 22@) que faciliten l’atracció de talent, imprescindible dins una estratègia de competitivitat”.

A més, el secretari d’Economia de la Generalitat es va mostrar convençut de la utilitat de l’Acord Estratègic, que conté mesures contra les manifestacions de crisi econòmica i que, a més, “és útil, primer, perquè en un context d’unió econòmica i monetària, és una bona manera de treballar per incidir sobre els elements que fan millorar la competitivitat de la nostra economia i, segon, l’acord és un valor en si mateix, perquè representa un esforç reeixit de tots els sectors de l’economia”.

Cliqueu aquí per accedir a la fitxa de la publicació.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS