El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

25/11/2007

La nuova stagione

El Partito democratico, la nova força hegemònica del centre-esquerra italià, va néixer el passat 14 d’octubre amb un extraordinari suport popular. Més de tres milions de persones van votar i pagar almenys un euro per elegir el seu líder i els compromissaris que hauran de definir la línia programàtica de la nova formació. Aquest procés, que es va iniciar fa dotze anys amb la creació de la coalició >L’Ulivo i sota la tutela de Romano Prodi, va culminar en una jornada de formidable participació ciutadana. Walter Veltroni, actual alcalde de Roma, va obtenir el 75,81% dels vots i va assumir el liderat del nou partit i de la coalició que dóna suport al Govern de Prodi.

Uns dies més tard, el 27 d’octubre, va tenir lloc la primera reunió de l’Assemblea Constituent a Milà. Prodi va ser l’encarregat d’obrir l’acte amb una intervenció que va posar l’accent sobre la vocació reformista del PD. Aquest és, precisament, un dels eixos definidors de la nova formació. Veltroni, quan encara era candidat a les primàries, ja va proposar un “decàleg” per modificar i millorar la Constitució, els reglaments parlamentaris i la legislació vigent, amb propostes concretes com la reducció del número de parlamentaris, l’eliminació del bicameralisme, la reforma de la legislació electoral i el reforçament dels poders del president del Consell de Ministres, entre d’altres.

Per la seva banda, en el seu primer discurs com a secretari nacional de la nova formació, Veltroni va subratllar la gran participació a les primàries i la voluntat de construir un partit plural i federal, capaç d’innovar el programa, les institucions i la política. A la introducció del seu llibre La nuova stagione, que recull el seu ja conegut discurs – programa al Lingotto de Torí, del passat 27 de juny quan va fer pública la seva candidatura a les primàries- Veltroni dissenya un partit amb una forta vocació majoritària, capaç de proporcionar una cultura de govern al bipolarisme italià basada en la prioritat de governar bé, amb un programa realista i seriós que defensi els interessos del país per sobre dels interessos dels diferents components que formen aquesta majoria.

En efecte, posar fi a l’extrema fragmentació de l’espai de centre-esquerra italià i construir una força política més gran, capaç de fer front al partit de Berlusconi, és un dels principals objectius de tot aquest procés de creació del nou PD, com diu el sociòleg britànic Anthony Giddens en un article recent publicat al The Guardian. La reacció no s’ha fet esperar: fa pocs dies, Berlusconi ha anunciat la dissolució del seu partit, Forza Italia, i la creació immediata d’una nova força política per una via que va definir com "assemblaria" i "popular", sense donar molts més detalls. També ha promès eleccions obertes pel liderat del centre-dreta i va suggerir que el nou partit, vinculat als populars europeus, podria dir-se Poble de la Llibertat.

Així, malgrat els riscs i dificultats propis de qualsevol aventura política i l’escepticisme d’alguns –podeu llegir l’article del professor de ciència política a la Universitat de Bolònia, Ricardo Brizzi, el Partito Democratico ha esdevingut una esperançadora nova realitat i una indiscutible promesa. A la cita de Milà, 2.858 compromissaris, elegits també el dia 14, es van reunir per aprovar el dispositiu que permetrà posar en marxa el nou PD. S’han constituït tres comissions, formades per 100 membres, que hauran de redactar els Estatuts, el Manifest dels Valors i el Codi Ètic del nou PD, respectivament, abans del 31 de gener de 2008. Ja s’ha anomenat l’executiva del partit, s’ha inaugurat la nova seu central a Roma i s’ha reunit totes les assemblees constituents regionals. Tot està en marxa perquè el primer Congrés del PD se celebri la primavera de 2008.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS