El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

24/07/2007

Un nou New Labour?

Fa ben poques setmanes es va produir, finalment, el relleu de Tony Blair per Gordon Brown no només al 10 de Downing Street sinó també al capdavant del partit, després de deu anys de liderat. El 24 de juny de 2007, en el seu discurs d’acceptació com a líder del Labour Party, pronunciat a Manchester durant la celebració d’un Congrés extraordinari, Brown va insistir en la necessitat de canviar i renovar el partit en sintonia amb les aspiracions i prioritats dels ciutadans i d’acord amb aquesta voluntat, sempre present a les arrels del socialisme, de representar les demandes de canvi social i econòmic de la societat.

En aquest sentit, va assenyalar les seves prioritats de renovació tant pel partit com per al Govern, ambdues basades en la determinació d’escoltar i apropar-se a la gent. En allò que fa referència a l’Executiu, va anunciar un nou acord constitucional amb l’objectiu de donar més poder al Parlament, a les regions que formen el Regne Unit i als ajuntaments. Pel que fa al partit, les seves propostes per la reforma anunciades a Manchester han anat acompanyades d’un nou document, Extending and renewing party democracy, presentat pel mateix Brown. En ell, es proposen iniciatives com atorgar nous drets als militants de base a l’hora de ser consultats sobre les polítiques i el programa del Labour, així com reforçar la tasca del National Policy Forum, un òrgan intern del partit encarregat de coordinar els treballs de desenvolupament del projecte polític, per tal d’ampliar el debat i involucrar el major nombre possible de membres. Aquest document, que recull set propostes, està sent sotmès a un procés de consulta que finalitzarà el setembre vinent.

La sorpresa de la proposta de Brown ve donada pel fet que, només unes setmanes abans, s’havia fet públic un altre document sobre la mateixa qüestió, que analitza el per què de la pèrdua de més de quatre milions de vots i la meitat dels afiliats al Labour des de 1997 i alhora proposa un llistat de deu iniciatives per tal de reformar el partit tant a nivell polític com organitzatiu i financer. L’Informe Renewal – a two way process for the 21st century , de maig de 2007, ha estat elaborat per la LabOUR o Comissió independent sobre Responsabilitat, Partit i Democràcia parlamentària, un grup de treball no oficial del Labour Party però format per membres destacats de la direcció del partit, que es va constituir immediatament després de les eleccions generals de maig de 2005 amb els objectius de reintroduir la democràcia interna, ampliar i enfortir la militància així com unir el Govern i el partit entorn a les polítiques progressistes, a partir d’una recerca seriosa encarregada específicament amb aquesta finalitat.

De fet, aquest procés de repensar el partit i la seva política no és nou. A la Conferència Anual del Labour de 1997, just després de la primera victòria electoral de Tony Blair, ja es va posar en marxa un procés més participatiu, anomenat Partneship in Power (PiP), per tal de definir les polítiques del partit i facilitar les relacions entre aquest i el Govern. La Conferència Anual de 2005 va renovar els instruments del PiP, establint un nou cicle de 2006 a 2009 per preparar el nou Manifest de cara a les eleccions previstes per aquella data. Així, el juliol de 2006, el National Policy Forum, principal institució del PiP, va presentar el document Securing Britain’s Future , un informe que ha estat sotmès al debat dels membres del partit fins el mes de març d’enguany, i que analitza els grans reptes del país i del laborisme amb l’objectiu d’avançar en un nou programa que permeti al Labour Party assolir un quart mandat. Aquest procés de consultes continuarà aquest estiu amb nou documents del National Policy Forum.

D’altra banda, el grup de pressió de l’esquerra socialdemòcrata britànica Compass, que té com a objectiu proposar i debatre idees per aconseguir un món més igualitari i democràtic, va iniciar el setembre de 2005 un nou Programm for Renewal per tal de contribuir a la formulació d’un nou programa o manifesto del Labour Party. Des d’aleshores, han publicat una mena de trilogia que recull les conclusions dels seus treballs: The Good Society , sobre el model de societat en el que volem viure (publicat al setembre de 2006), A New Political Economy , sobre com fer compatible el capitalisme global amb els interessos socials dels ciutadans (publicat al gener de 2007) i el més recent Democracy and Public Realm , sobre el sistema democràtic necessari per sustentar the good society (publicat al juny de 2007).

Igualment, Compass es va fer ressò de la voluntat d’un grups de diputats laboristes que, en un moment en el què encara no s’havia produït el canvi de líder i convençuts de la necessària renovació política i programàtica del partit, varen voler contribuir al desenvolupament de l’estratègia política del Labour a través d’un document d’anàlisi i propostes. Compass va publicar les seves reflexions en el document Rebuilding the coalition.

En tot cas, el Labour Party celebrarà la seva Conferència Anual del 23 al 27 de setembre a la ciutat de Bournemouth, la primera de Gordon Brown com a líder, i aquesta cita serà important per conèixer el nou rumb del laborisme, tant a nivell de reforma de les estructures del partit com de renovació del discurs polític, en un context en el que a més s’especula amb l’avançament de les eleccions a la primavera de 2008 o fins i tot abans a l’haver aconseguit remuntar a les enquestes després de la marxa de Blair.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS