El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

03/11/2006

Canvi de model consolidat

Oriol Bartomeus analitza en un article del 3 de novembre al diari Avui el model català de comportament electoral arran dels resultats de les eleccions del passat 1 de novembre.

Segons Bartomeus, l’electorat català cada cop és més dispers en les seves preferències polítiques.


CANVI DE MODEL CONSOLIDAT

L’u de novembre ens ha deixat una dada interessant que va més enllà de la convocatòria actual. Per primer cop en unes eleccions catalanes els dos partits més votats no sumen el60% del vot vàlid. El 1999 van obtenir el 76%, mentre que fa tres anys va ser el 62%. Sembla clar, doncs, que l’electorat català és cada cop més dispers en les seves preferències polítiques, de manera que el pes dels partits més votats respecte de la resta s’equilibra. Un exemple d’això és l’estabilitat d’ERC, que, malgrat el descens de 130.000 vots, ha sorprès fins i tot els seus propis dirigents.

La clau d’interpretació del fenomen no és tant el manteniment del vot d’ERC, que ja podia intuir-se en les tripes d’alguns sondeigs, sinó la incapacitat de CiU d’atraure aquest segment de vot, i encara més si es té en compte que el conformen antics votants de la federació nacionalista. La sorpresa no és tant que ERC perdi el suport d’una part del vot arrabassat a CiU el 2003, sinó la feblesa dels nacionalistes en un territori que abans senyorejaven sense rival. Alguns creien que aquestes eleccions suposarien un flash-back i ens retornarien a la situació anterior a 1999, quan CiU dominava gairebé en solitari l’espai nacionalista moderat i era capaç de penetrar amb comoditat en el centreesquerra.

Les eleccions de dimecres han tornat a posar de manifest que el model català de comportament electoral ha canviat i no sembla tenir cap intenció de tornar enrere. L’antic model dels anys vuitanta i noranta va començar a transformar-se el 1995,ambla consolidació, per part del PP, d’un espai de predomini en la dreta espanyolista, des del qual avançava sobre el territori més dretà de CiU en les eleccions generals. Posteriorment, les convocatòries electorals dels anys 1999 i 2003 van consolidar el model, amb l’eclosió del vot a ERC en el sector nacionalista de l’electorat, cosa que va convertir el sistema bipartidista imperfecte imperant des de 1984 en un model més obert i plural, que ha anat definint-se i consolidant-se en cada nova convocatòria.

L’u de novembre ens ha tornat a ensenyar que poques vegades en política la història es repeteix, malgrat que sectors socials molt influents ho vulguin. Els resultats electorals no han suposat un retorn als vells temps del predomini convergent, quan tot era segur, estable i previsible, i val més que ens acostumem a les noves normes, perquè, ens agradi o no, han vingut per quedar-se.

Cliqueu aquí per accedir a l’article en pdf

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS