El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

26/11/2018

Presentació del llibre "El federalisme vist per Isidre Molas"

La Fundació Rafael Campalans va organitzar ahir la presentació del llibre El federalisme vist per Isidre Molas. Conversa amb Manel Vega, editat per Editorial Base, en què es recullen les reflexions, visions i idees sobre els orígens, evolució i significat de la idea federal. La directora de la Fundació Rafael Campalans, l'Esther Niubó, va ser l'encarregada d'introduir l'acte, tot explicant que "el llibre explica el projecte federal que volem pel futur, i els socialistes compartim aquest model federal com la millor manera d'organització de societats complexes, de sobiranies compartides i de realitats molt diferenciades, però que volem que tinguin una igualtat de drets". Tot seguit va intervenir el coordinador editorial d'Editorial Base, Agustí Sobrequés, que va apuntar que aquest llibre "és una classe magistral de pensament polític que va des del segle XVII fins a dia d'avui, i que ens permet entendre molt millor què és la idea de la política federal d'una forma didàctica i amena".

Laia Bonet, jurista, membre del Patronat de la Fundació Rafael Campalans, va elogiar la figura del "mestre Molas, un autèntic mestre per a mi, i n'estic convençuda, per tots els que tenim el plaer de conèixer-lo o d'haver seguit el seu itinerari en la política i en l'acadèmia". Bonet esmentà que el llibre "és una conversa sobre la idea del federalisme, que bàsicament va de mètode, és una manera de parlar sobre com s'assoleixen els acords i en quin marc: un marc divers i plural, de respecte de l'altre, i del reconeixement de la possibilitat de pensar d'una altre manera, també legítima". Laia Bonet va fer referència a un text que inclou el llibre que recull una intervenció que va fer l'Isidre Molas al Senat el dia que s'aprovava l'Estatut, tot recordant unes paraules seves davant la campanya de desqualificacions per l'aprovació de l'Estatut: no tot s'hi val en política. "Potser si més gent l'hagués escoltat llavors...", va lamentar Bonet. En aquesta línia, va reclamar la importància de l'acord i de saber cedir en la política, fent al·lusió a la situació actual que viu el país. Per a Bonet, "el federalisme s'entén com a unió en la diversitat", i que "és la millor via per la convivència perquè sempre exigeix diàleg i recerca d'acords". Finalment, va concloure que "allò més important en política és l'actitud, la voluntat, i no l'excusa i l'immobilisme respecte la llei per no afrontar les necessitats de transformació que ens exigeix una realitat que canvia, i que per tant, ens obliga a actualitzar-nos. Hi som a temps encara? Jo vull pensar que sí, perquè si depèn de la voluntat, alguna cosa entre tots hi hauríem de poder fer".

Per la seva banda, Manel Vega, autor del llibre, va explicar que "el llibre és un gran acord de persones diferents, és un projecte periodístic que tenia intenció de ser un acord, i no que fos propaganda", i va confessar que, per a ell, "la redacció d'aquest llibre havia sigut "una lliçó més de vida".

El protagonista del llibre, Isidre Molas, catedràtic de Ciència Política, membre fundador del PSC, va explicar que "el federalisme té ànima, i la seva ànima és la llibertat de les persones, una societat de persones lliures que poden ser com vulguin mentre compleixin les normes constitucionals i legals. El federalisme és l'oposició a la societat unànime". Per a Molas, "el federalisme no només és una idea, sinó que al mateix temps és una actitud, una tècnica i un acord i sentencià que "el federalisme és una esperança que pot perfectament fer-se realitat amb l'acord de tots els actors implicats. Ara mateix, de fet, el federalisme ha esdevingut ja una necessitat real".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va elogiar Molas tot dient que és "un mestre, però dels bons; dels qui els agrada prescriure, però no imposar, dels qui volen que tu mateix arribis a la conclusió". Per a Iceta, "Molas no ha estat mai un dogmàtic, però això no vol dir que no tingui conviccions sòlides i fermes, i que al llarg dels anys ha anat treballant com els escultors treballen la pedra". Per al primer secretari del PSC, el federalisme "és una idea, una filosofia, també una tècnica. El federalisme és unió en la diversitat, és tolerància i solidaritat, és convivència entre aquells que no tenen per què pensar sempre el mateix. Al nostre país li manca més cultura federal que no pas estructures federals que, en part, ja tenim". Per al primer secretari del PSC, "en unes societats com les nostres, cada cop més complexes i amb dificultats d'articulació, la idea federal, la llum federal, és l'única que pot, sensatament, il·luminar el camí a menys que s'accepti la imposició d'una part sobre la resta". "Els que volem ser lliures i fem de la llibertat un valor central en el nostre pensament polític, lògicament, trobarem en el federalisme aquells camins que millor poden ajudar a bastir el teixit institucional que permet la convivència", va concloure.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS