El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

26/01/2015

Presentació de l'"Informe social 2014. Desigualtats i exclusió social a Catalunya"

Davant de la bona acollida de l'Informe social 2013. Atur, pobresa i desigualtats a Catalunya, i donat l'augment imparable de les des­igualtats a casa nostra, la Fundació Rafael Campalans ha volgut donar continuïtat al projecte tot editant l'Informe social 2014. Desigualtats i exclusió social a Catalunya, una publicació que ofereix  una visió integral de l'exclusió, un fenomen complex, difícil d'acotar, i que es manifesta en diversos àmbits de la vida de les persones.

L'informe, dirigit per Eva Granados i en què hi han col·laborat professionals de molt diversos àmbits, es va presentar el passat 26 de gener al Pati Manning amb un gran èxit de públic.

Esther Niubó, directora de la Fundació, va ser l'encarregada de presentar l'acte, tot agraint la feina desinteressada dels autors que han col·laborat en l'elaboració de l'informe, que visualitza una aposta de la Fundació pels temes socials. Niubó va lamentar precisament que el social no sigui ara mateix el debat central de l'agenda política catalana. En aquesta mateixa línia va intervenir Pere Rusiñol, periodista, soci i redactor de la revista Alternativas Económicas, destacant la necessitat d'una eina com l'informe, i elogiant-ne la solvència acadèmica, la utilitat i la independència; una anàlisi "rigorosa sobre un tema central de la nostra societat i sovint invisible", va insistir.

Per la seva banda, Sara Berbel, doctora en Psicologia Social, autora d'un dels capítols de l'Informe social 2014, va centrar la seva intervenció en les desigualtats de gènere en el mercat de treball. "Les dones del nostre país són les més estressades d'Europa", va sentenciar, i ho són per "la situació laboral i la deficient organització horària". Per a Berbel resulta evident que "l'escenari de crisi no ha fet més que agreujar la situació de desigualtat de les dones", una situació que es podria resumir en l'expressió nord americana "backwards and on high heels", una frase que se li atribueix a Ginger Rogers, subratllant la dificultat afegida, com a dona, davant de Fred Astaire: ella també ballava, però ho feia "cap enrere i amb talons". La doctora en Psicologia social vaa assenyalar que "la bretxa salarial entre homes i dones (que no ha parat d'ampliar-se), els treballs a temps parcials i la precarització de l'ocupació donen com a resultat un major risc de les dones de caure en l'exclusió social".


Pau Marí-Klose, doctor en Sociologia, va alertar que "el ritme de creixement de la desigualtat a Espanya és més ràpid que durant els anys de governs de Margaret Thatcher a Gran Bretanya". Per a Marí-Klose, resulta evident que "la crisi no ha afectat a tothom per igual: els col·lectius més desafavorits són els que més n'han patit les conseqüències", i va remarcar que "sí es pot lluitar de manera efectiva contra les desigualtats", posant d'exemple la reducció de la pobresa infantil que es va assolir durant els anys de govern de Tony Blair. Per a Marí-Klose és evident: "es tracta només qüestió de voluntat política", va concloure.

Per acabar, la directora de l'Informe, Eva Granados, secretària general del Grup parlamentari socialista i secretària d'Ocupació i Polítiques Socials del PSC, va insistir en la idea de Pere Rusiñol que "aquest no és un informe de partit, però sí que prenem partit per denunciar les desigualtats". De fet, Granados va alertar de la "urgència de posar en pràctica una agenda contra la desigualtat social com a punta de llança de l'actuació pública"; una agenda que "haurà de comptar amb el diàleg i el consens de les entitats socials, sindicats, partits i acadèmia per trobar les mesures més urgents i les més importants per abordar les reformes que necessitem per reduir les desigualtats". Per a la directora de l'informe prioritat és clara: "cal lluitar contra el determinisme social: que el codi postal no et marqui ja d'entrada com serà la teva vida", va sentenciar.



Cliqueu aquí per accedir a l'índex, amb els capítols i els seus autors i descarregar-vos l'informe en pdf.


Referència de l'Informe als mitjans

ABC, 20 de gener

Informatiu 2 TVE, 23 de gener (a partir del minut 04:35)

El Mundo, 23 de gener

Catalunyaplural.cat, 29 de gener


Fotografies de: Jordi Play


Amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona
 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS